Jesen i balkonsko cvijeće

Kako se ljeto bliži kraju većina balkonskog cvijeća je već ocvala. Početkom jeseni dolazi vrijeme zamjene ljetnog cvijeća sađenjem ukrasnog cvijeća otpornijeg na hladnoću i postojanijeg na vremenske utjecaje. Ljetne vrste cvijeća spremaju se u podrum gdje mogu prezimiti, a kutije za cvijeće i tegle dekoriraju se novim biljkama.
 
Većina jesenjeg cvijeća postojano je na mraz tako da sve do zime mogu ostati na balkonu. Prije kupnje svakako se informirajte koje vrste bilja mogu prezimiti u loncima i teglama na balkonu. Ukoliko je balkonska dekoracija predviđena samo za jesen vrtlari iz hobija imaju na raspolaganju različite jesenje vrste koje uvijek cvatu i uvijek su zelene. Za sadnju u lonce naročito su interesantne zeljaste trajnice koje svojim šarenim lišćem donose na balkone kolorit te se različitim žutim, zelenim, crvenim tonovima prilagođava lišću drveća. Jesenje trajnice cvjetaju u najrazličitijim bojama i privlače poglede na svakom balkonu.

Kako mogu narasti i do visine od 1 m sade se u veće posude-lonce koji su postavljeni na zemlji. Za balkone treba odabrati one vrste trajnica koje ne rastu previsoko. Za balkone je idealno cvijeće koje se sadi u male lonce i balkonske kutije primjerice vriština ili klobučac. Bliješteće bogatstvo jesenjeg kolorita sobom donose i krizanteme i niski grmovi zimzelena iz porodice erika. Većina jesenjeg cvijeća može se međusobno dobro kombinirati te tako osiguravaju jesenju harmoničnu raskoš kolorita. I kod jesenjeg balkonskog cvijeća treba voditi računa o njegovoj njezi. Biljke više ne zahtijevaju tako puno vode kao ljeti, a posude i lonci moraju imati dobre mogućnosti drenaže kako korijenje ne bi istrulilo.

Osim toga jesen je doba godine kada treba početi s pripremama za proljetne cvjetnice. Ona tko želi u proljeće uživati u raskoši boja narcisa, tulipana , hijacinti/zumbula treba već sada početi sa sadnjom lukovica.

gradimo.hr

Popularni postovi