Uredite Vaš balkon u jesen

Kraj ljeta i početak jeseni pravo je vrijeme za novo preuređenje balkona i terasa. Iako balkonske ljetnice još cvatu, nisu više raskošan ukras, a dolaskom hladnih i kišnih dana prestat će cvasti. No, to ne znači da balkoni i terase trebaju opustjeti. Tijekom jeseni možemo uživati u kombinaciji šarenih cvjetnica, trajnica s ukrasnim lišćem, ukrasnih trava te biljaka zanimljivih zbog bobica i plodova.

Najpopularnije jesenske cvjetnice su krizanteme (Chrysanthemum) koje cvatu u raznim bojama: od bijele i ružičaste, toplim nijansama poput žute i narančaste do bakreno crvene. Uz tople nijanse krizantema atraktivan kontrast činit će plavi i ljubičasti tonovi zvjezdana (Aster). Velike krizanteme najbolje je posaditi pojedinačno, dok manje možemo kombinirati s drugim biljkama poput vrijesa (Calluna vulgaris).

Vrijes je biljka skromnih zahtjeva čiji se cvjetići živih boja nikad ne otvore u potpunosti nego stalno ostaju u stadiju pupa. Veliki je broj uzgojenih kultivara, a kako bi dugo cvao, treba ga redovito zalijevati. Zemlja u posudi ne smije se u potpunosti osušiti jer će to izazvati osipanje listova. Takav je slučaj i s erikom (Erica gracilis), vrlo lijepom ukrasnom biljkom koja dobro pristaje u balkonskim posudama. Erika ima cvjetove intenzivne ružičaste boje; ako je redovito zalijevate, može opstati i do kraja zime.

Atraktivne ciklame

Pri izboru cvjetnica ne treba zaboraviti ni ciklame (Cyclamen), koje svojim crvenim, ružičastim i bijelim cvjetovima cvatu u jesen, zimu i proljeće. Maćuhice (Viola) zastupljene su u svim bojama i tonovima, a posebnu pozornost plijene mini sorte s mnoštvom sitnih cvjetova. Sve cvjetnice do posebnog izražaja dolaze kada se njihova boja uskladi s ukrasnim travama i trajnicama dekorativnog lišća. 


 Među trajnicama dekorativnoga lišća otpornim na zimu ističe se koraljni zvončić (Heuchera). Postoje varijeteti različitih boja listova, od crvene, bijelo-zelene, jantarne  sve do boje kave. S cvjetnicama se u jesen mogu kombinirati i šarenolisni bršljani (Hedera), ivica (Ajuga) i kadulje šarenog lišća (Salvia). Biljke sivo-zelenog i srebrenkasto-sivog lišća, poput kalocefalusa (Calocephalus) te smilja (Helycrisum), pristaju uz sve boje cvjetnica. Ne treba zaboraviti ni ukrasni kelj (Brassica).

Jesenske terase ukrašavaju i biljke atraktivnih bobica i plodova. Vatreni trn (Pyracantha), gaulterija (Gaultheria), dunjarica (Cotonaster) i tresetna mirta (Pernettya) odlikuju se bobicama žute, narančaste, crvene i ružičaste boje. Ukrasna jabuka (Malus), ukrasne paprike (Capiscum), mjehurica (Physalis), pak, imaju izrazito dekorativne plodove.

Nemojte zaboraviti ni tikvice i bundeve koje mogu uljepšati posude s jesenskim biljkama.

Zasadite ih gusto

Ponuda jesenskih biljaka u našim rasadnicima i vrtnim centrima vrlo je bogata. Stoga biljke treba posaditi što ranije kako bi do zime imale vremena za ukorjenjivanje. Kako bi izgledale efektnije, treba ih zasaditi gusto, za razliku od biljaka zasađenih u proljeće. Redovito ih zalijevajte. Kad zimi temperature padnu ispod nule, zemlja se u posudama smrzne i biljke ne mogu crpiti vodu pa može doći do njihova smrzavanja. Stoga treba smanjiti isparavanje vode iz listova tako da zimi posude stavite u zavjetrinu i zaklonite od sunca.


Jasna Rudež, dipl. ing
jutarnji.hr

Popularni postovi