Kesten - fantastični jesenji plod



Jesenji plod čiji mirisi se već nedeljama šire ulicama i koji garantuje vrhunsku zabavu uz neizostavne crne prste i zube krije niz tajni. Bogatstvo vitaminom C, mali procenat masti.
Vredna svojstva pitomog kestena prepoznali su gastro znalci koji ga koriste kao glavni sastojak čorbica, soseva i poslastica, dok onaj divlji i nejestivi veliku primenu nalazi u lekovitoj medicini.
Donosimo razloge zašto biste ovaj vredan plod trebalo da uvrstite u svakodnevni meni i kućnu apotekuu.

1. Bogatstvo vitaminom C
karakteristika je koja ga izdvaja od ostalih plodova iste porodice kao i mali procenat masti. Kesten naime sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama što ga čini i namirnicom idealnom za mršavljenje.
2. Netipičnim ga čine i folati kojima obiluje, tačnije vitamin B9 kog inače nalazimo u lisnatom povrću, a ne u orašastim plodovima i koji je zaslužan za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.
3. Ovaj jesenji plod izvor je vlakana, što pomaže u smanjenju nivoa holesterola. A kako bi zadovoljili dnevne potrebe za vitaminima i mineralima preporučuje se unos od 85 grama. Jedući kestenje u organizam unosite preko potrebne elemente magnezijum i fosfor koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalijum koji uravnotežuje nivo natrijuma, otkucaje srca i krvni pritisak.
4. Kesten ne sadrži gluten, zbog čega je stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani koja ima sve više sledbenika. Po svom sastavu ima najveći procenat skroba, što ga čini sličnijim kukuruzu i krompiru nego srodnim orašastim plodovima. A lako varljivo brašno kestena pokazalo se idealnim u pravljenju kolača, sladoleda, supa i soseva.
5. Divlji kesten nije jestiv, ali ima niz lekovitih svojstava. Čaj od kestena uspešno ublažava simptome astme i bronhitisa, a kao glavni sastojak krema idealan je u lečenju proširenih vena kao i u borbi protiv celulita. Ekstrakt semenki divljeg kestena podstiče bolju opskrbljivanje kože kiseonikom i hranljivim nutrijentima.

zdravljeisreca.com

Popularni postovi