Baštenski savjeti za mjesec mart


ImageOžujak je prvi proljetni mjesec, a duži i topliji dani mame nas van. Radove tijekom tog mjeseca ipak prilagodite vremenskim uvjetima, ovisno o podneblju u kojem živite kako osjetljivije vrste ne bi stradale.
• Ukoliko još postoji komadić tla koji nije obrađen, učinite to što prije, a ako niste isplanirali kako ćete ga urediti, učinite to u hodu. Najprije grabljicama odstranite ostatke prošlogodišnjih sadnica, a zatim ga prekopajte, usitnite grumenje, a one koje ne možete usitniti uklonite.
• Vrste koje ste zasijali tijekom siječnja i veljače ne zaboravite prepikirati kako bi se biljke što bolje i ujednačenije razvijale. Osigurajte im dovoljno svjetla jer će se u suprotnom izdužiti i posvijetliti pa im stapka neće biti dovoljno jaka za sadnju.
• Provjerite drvenaste vrste koje ste tijekom zime zaštitili od smrzavanja. Redovito ih prozračujte skidajući materijale koje ste koristili za zaštitu, ali pripazite na opasnosti od mraza i kada ona postoji biljke ponovno zaštitite.
• Ukoliko ste uzimali reznice od dalija, pelargonija ili bilo koje druge vrste, provjerite u kakvom su stanju. Ukoliko su se reznice ukorijenile, stavite ih na mjesto s dovoljno svjetla i provjerite jesu li dovoljno vlažne. Nemojte ih previše zalijevati jer mogu strunuti.
• Vrijeme je i za sjetvu začinskog bilja. Posijte peršin, vlasac, bosiljak. Možete ga posijati na otvorenom ili u lončiće i za nekoliko tjedana imat ćete vlastito začinsko bilje spremno za korištenje.
• Prije negoli odlučite ukrasiti terasu lončanicama, ne zaboravite ju temeljito očistiti. Vruća voda, deterdžent i četka pomoći će vam u čišćenju pora napunjenih prašinom, zemljom, algama i mahovinama koje su se nakupile. Ne zaboravite i vrtnu garnituru. Uskoro će vam sigurno biti potrebna.
 
SJETVA  JEDNOGODIŠNJIH PENJAČICAJednogodišnje penjačice poput dragoljuba (Tropeolum sp.), tumbergije (Tumbergia alata) i mirisne grahorice (Lathyrus odoratus) sredinom mjeseca posijte u lončiće. U svaki lončić stavite 3 do 5 sjemenki i prekrijte ih tankim slojem supstrata. U svibnju ih možete presaditi na otvoreno. Te će biljke ranije procvasti.
OTKRIJTE BILJKE KOJE STE ZAŠTITILI PRIJE ZIME
Osjetljive biljke koje ste prije zime prekrili jutenim vrećama i slamom kako biste ih zaštitili od smrzavanja, sada otkrijte. S onih koje ste povezali, kako ih snježni pokrivač ne bi slomio ili savinuo grane, uklonite konopce.
PRIPREMA GREDICA ZA SADNJU
Pravo je vrijeme da pripremite gredice ako niste stigli u jesenskim mjesecima. Dodajte neko organsko gnojivo (stajski gnoj, kompost), preštihajte, pograbljajte, a ujedno grabljama usitnite krupne busenove.
KUPNJA BILJA
Mnogi će nove biljke potražiti na nekom od prodajnih mjesta, stoga pri kupnji budite pažljivi. Ne kupujte biljke oštećenih, osušenih ili uvelih listova. Pripazite i na izgled supstrata, nije poželjno da je raspucan, suh ili prekriven mahovinom. Oštećenja na biljkama mogu nastati i prilikom transporta.
OREŽITE GRMLJE I DRVEĆE
Sada kada je većina drveća i grmlja propupala, lako ćete primijetiti suhe grane. Uklonite suhe grane i zelene izboje na šarenolisnim grmovima, jer bi nakon nekog vremena oni mogli prevladati. Primijetite  li da su neke grane bolesne, uklonite ih do mjesta gdje završava zdravi dio biljke.
PRESADITE LUKOVICE
Forsirane lukovice, one koje su cvale u teglama u zatvorenom prostoru, nije moguće ponovno forsirati. Imate li mogućnost posadite ih u vrt, imajte na umu da će punom snagom cvasti tek za dvije godine.
BILJKE POGODNE ZA ALERGIČARE
Sve češći problem današnjice su alergije koje ometaju normalan rad dišnih puteva, najčešće izazvane peludnim zrncima nekih biljaka. Kako se ne biste morali odreći vrta, a alergični ste, donosimo popis biljaka koje više ili manje uzrokuju alergije.
VRSTE KOJE RJEĐE UZROKUJU ALERGIJSKE REAKCIJE
Ove vrste podijelili smo u nekoliko skupina kako bismo vam olakšali izbor ovisno o namjeni:
BALKONSKO CVIJEĆEVerbena – Verbena x hybridi
Petunija  -  Petunia x hybridi
Lobelia   -  Lobelia erinus
LJETNICEVodenika – Impatiens sp.
Vatrena kadulja – Salvia splendens
Zjevalica – Anthirinum majus
Ukrasna kopriva – Coleus sp.
PENJAČICE Dragoljub – Tropeolum majus
Tumbergija – Tumbergia alata
Ukrasni slak – Convulvulus tricolor
DVOGODIŠNJE VRSTE
Maćuhica – Viola x wittrockiana
VRSTE KOJE ČEŠĆE IZAZIVAJU ALERGIJSKE REAKCIJESuncokret – Helianthus sp.
Kadifica – Tagetes sp.
Cinija – Zinia elegans
Ljiljan – Lilium sp.
Dalija – Dahlia hybridi
Neven – Calendula officinalis
Tratinčica – Bellis perenis
DRVENASTE VRSTE Jorgovan – Syringa vulgaris
Ljetni jorgovan  - Budlea sp.
Mahonija – Mahonia sp.
Vrba – Salix sp.
Pajasmin – Philadelphus sp.
Otrovne vrste često izazivaju dodirne alergije, kod takvih vrsta dovoljno je biti oprezan pri rukovanju, a takve vrste su:
Oleandar – Nerium oleander
Bršljan – Hedera helix
Đurđica – Convularia majalis
Zumbul – Hyacinthus sp.
NJEGA OCVALIH LUKOVICA
Lukovice proljetnog cvata već su pri kraju cvatnje. Kako biste ih sačuvali i za iduću godinu, nemojte ih izvaditi iz zemlje dok biljke prirodno ne odumru. Otkinite ocvale cvjetne glavice kako biljka ne bi trošila hranjiva na proizvodnju sjemena. Listove ostavite dok sami prirodno ne požute i uvenu, jer biljka tako stvara rezervu hranjiva kako bi i iduće godine procvala. Kada listovi požute, izvadite lukovice iz zemlje i spremite ih na suho i tamno mjesto.
BILJKE ZA SANDUČIĆE I VISEĆE KOŠARE
Iako su već uvriježene vrste za ovu svrhu pelargonija, petunija i verbena, osim njih mogu se koristiti i neke druge vrste, pa ove godine isprobajte neke od njih, mogle bi vas očarati.
Bakopa (Bacopa sp.)
Biljka sitnih jednostrukih, najčešće bijelih cvjetova naraste do 30 centimetara u širinu i 15 cm u visinu. Voli sunčano ili polusjenovito mjesto. Osjetljiva je na nedostatak vode pa treba paziti da se korijen ne isuši.
Kalibrahoa (Calibrachoa sp.)
Ima male cvjetove nalik na one kod petunije, voli sunce, a uspijeva i na blagosjenovitome mjestu. Sadi se na razmak 25 do 35 cm, ovisno o sorti, a naraste 15 –ak centimetara u visinu. Boja cvijeta varira od prljavobijele, žute, ružičaste, crvene pa sve do plave i ljubičaste.
Lobelija (Lobelia erinus)
Odlikuje se sitnim, najčešće plavim cvjetovima koji prekrivaju cijelu biljku. Biljke se sade na razmak 10 do 15 centimetara. Više joj odgovara polusjena, a ako je zasadite na sunčanome mjestu, osigurajte joj obilno zalijevanje. Kada primijetite da posustaje u cvatnji, možete je oštro orezati pa će procvasti još jednom.
Bidens (Bidens)
Bidens je porijeklom iz Meksika stoga voli sunčani položaj i dobro drenirano tlo. Cvate jednostrukim žutim cvjetovima, a krase ga i zeleni perasti listovi. Sadi se na razmak 20 do 40 cm. Zbog sličnih zahtjeva dobro se uklapa s petunijom i kalibrahoom.
Nemezija (Nemesia sp.)
Listovi su joj tamnozeleni, nalik na one kod verbene. Cvijet je jednostavan i sitan te dolazi u raznim bojama - bijeloj, ružičastoj, plavoj, a u sredini se ističe žuto ”oko”. Voli dobro drenirano tlo i sunce. Sadi se na razmak od 20 cm. Ocvale cvjetove trebate redovito uklanjati kako biste pospješili cvatnju.
KAKO ZASADITI VISEĆU ŽIČANU KOŠARU
-Košaru stavite na čvrstu posudu da bude stabilna i obložite je s pet centimetara debelim slojem suhe mahovine.
-Napravite otvore u mahovini na mjestu gdje želite posaditi biljke.
-Naspite supstrat do prvih otvora. Kroz njih vodoravno položite biljke koje ste prethodno dobro navlažili. Učvrstite ih novim slojem supstrata i na njega posložite drugi red biljaka.
-Na vrhu sve učvrstite slojem supstrata i posadite biljke uspravna rasta. Sve dobro zalijte.
Kod ovakvih košara supstrat se nikada ne smije isušiti do kraja, stoga zalijevajte češće nego biljke zasađene u teglama.
OBNAVLJANJE TEGLA OD TERAKOTE
Već sada razmišljajte o novoj sezoni sadnje cvijeća jer će to vjerojatno uvelike smanjiti vaše troškove nastupom proljeća. Stare tegle od terakote svakako su dobrodošle jer ih vrlo lako možete obnoviti i ponovno upotrijebiti za sadnju cvijeća. Odbacite samo one koje su okrhnute ili napuknute. Ostale operite u vrućoj vodi, nakupljeni vodeni kamenac ostružite nožem ili brusnim papirom te ih dobro osušite. Dobro osušene tegle premažite izvana krpicom namočenom u laneno ulje.  Tegle će zablistati kao nove.
UREDITE GREDICU U SJENI
Većina biljaka zahtijeva osunčana, humusom bogata tla. Često pitanje je koje biljke izabrati za vrt u sjeni. U tablici je navedeno nekoliko biljaka koje će vam sigurno poslužiti. Osim navedenih cvatućih vrsta, u sjenu možete posaditi i paprati, poput šumske paprati (Dryopteris filix - mas) ili jelenji jezik (Phyllitis scolopendrium).  Od jednogodišnjih vrsta na polusjenovit položaj posadite vodeniku (Impatiens balzamina) ili begoniju (Begonia  semperflorens).
UREDITE TRAVNJAK POMOĆU TRAVNIH BUSENOVA
Krajem ožujka možete urediti novi travnjak pomoću travnih busenova, budući da je za sjetvu još rano. Na poravnato tlo razgrnite tanki sloj pijeska kako bi se izravnale zaostale nepravilnosti te ga navlažite netom prije polaganja busena. Prilikom polaganja busenova treba stajati na već položenom busenu preko kojeg se stavi daska kojom se hoda. Prvo složite cijele busenove, a one oštećene stavite na stranu i iskoristite ih za popunjavanje i popravljanje eventualnih oštećenja. Nakon polaganja ih zalijte. Travni busenovi osjetljivi su na nedostatak vode dok se ne zakorijene, pa ih je potrebno redovno zalijevati. Bilo bi idealno kada biste ih položili na pripremljenu površinu odmah nakon transporta, no ako to nije moguće, učinite to najkasnije za dva dana.
KAKO OBUZDATI DRVEĆE I GRMLJE I RAZMNOŽITI GA
Tijekom proljeća u vrtu ćete primijetiti mnoštvo mladih izbojaka koji rastu samostalno izvan granice koju ste vi zamislili, a pogotovo kod nekih pokrivačica tla poput vinke. Stoga ih je potrebno otkopati i pažljivo iščupati jer ako ostane i malo korijena, one će se opet proširiti.
Iščupane dijelove možete iskoristiti za daljnje razmnožavanje. Osim na ovaj način, sada možete razmnožiti biljke pomoću sjemena. Vrijeme je da posijete sjemenke koje ste jesenas stavili stratificirati, ali i one kojima stratifikacija nije potrebna. Za klijanje im je potrebna temperatura od 13 – 18 °C što znači da ćete ih morati držati u kući. Zasadite u lončiće i biljčice koje ste posijali prošlog ljeta i koje su prezimile vani.
MINI KAMENJARA
Ukoliko volite biljke za kamenjaru, ali nemate vrt, možete si osigurati jedan takav minijaturni vrt na terasi ili u kući, lijepo uklopljen u okoliš. Biljke možete posaditi u dobru plastičnu kopiju betonske posude ili možete izraditi jednu takvu od umjetne sedre. Pripremite pijesak koji ćete pomiješati sa zemljom i napraviti supstrat adekvatan za sedume i sempervivume. Zatim pripremite jedan ili dva kamena, ovisno o veličini posude u koju ćete saditi biljke i šljunak kojim ćete prekriti površinu. Izaberite vrste poput, sempervivuma, kamenike, plamenca. Nakon što ih zasadite, površinu prekrijte šljunkom kako bi se stekao dojam kamenog vrta.
NJEGUJTE TRAVNJAK
Nakon duge zime, obilja snijega i kiše vaš travnjak trebat će dodatnu njegu. Za početak ga dobro pograbljajte kako biste otklonili ostatke lišća, grana od rezidbe i ostale sitnice koje ne spadaju na njega. Provjerite jesu li neki dijelovi ogoljeli i da se nije pojavila mahovina, kao i korovi. Mahovinu i korove uklonite. Pojava mahovine znači da na tom dijelu nisu povoljni uvijeti za travu. Uzrok tomu može biti previše vlage ili premalo hraniva. Ogoljeno tlo pripremite za sjetvu koju možete obaviti krajem ožujka ili početkom travnja. Vilama napravite nekoliko otvora u tlu kako biste osigurali dovoljno kisika zbijenom korijenovom sustavu. Kada primjetite da je trava počela rasti obvezno prihranite travnjak, ručno ili pomoću posebnih kolica za primjenu mineralnog gnojiva. Kada trava naraste oko osam centimetara, potrebno ju je prvi puta pokositi.
VELIKO POSPREMANJE PODRUMA
Tijekom zime mnogi od nas svoje biljke stave u podrum kako bismo im osigurali minimalne uvijete za prezimljavanje. Kako su dani kada ćete iznijeti biljke ponovno van sve bliže, uđite u podrum i pregledajte dobro sve biljke. One koje su se smrzle odmah izbacite van. Provjerite da se na nekoj od biljaka nisu razvili štetnici poput lisnih ušiju. Ovaj štetnik se zna često pojaviti i brzo proširiti. Biljku obvezno premjestite i tretirajte nekim preparatom. Ukoliko je moguće, premjestite je na neko svjetlije mjesto jer su mladi listići sigurno počeli već tjerati. Počnite češće polijevati i lagano prihranjivati, a biljke koje treba presaditi, presadite u čisti lonac sa svježim supstratom kako ne biste prenijeli neku od gljivičnih bolesti. Pokupite sve otpalo lišće, iznesite ga van i uništite jer ukoliko su neke biljke bile prije zaražene, postoji mogućnost da  gljivice prezime upravo na takvom lišću, kao i jajašca različitih štetnih kukaca.

RAZMNOŽAVANJE GREBENICAMA
Ovaj način razmnožavanja možemo koristiti za razmnožavanje vrsta poput azaleja, rododendrona, jorgovana i magnolije. Za razliku od drugih načina, ovaj način razmnožavanja  ne treba posebnu njegu nakon što se obavi sam zahvat. Potrebno je izabrati granu koja raste pri tlu i svija se prema njemu. Napraviti jarak i u njega položiti granu, pričvrstiti žicom, zatrpati i čekati da se biljka ukorijeni. Presaditi se može idućeg proljeća.
-izaberite granu koja raste pri tlu, ostavite nekoliko vršnih listova, a ostale uklonite u duljini od 30 cm.
-napravite jarak dubok 15 cm i izvađeno tlo pomiješajte humusom kako biste osigurali što bolje uvijete za ukorijenjivanje.
-s donje strane grane (ona koja će prijanjati uz tlo) ogulite koru, u duljini od dva do pet cm. Na ovaj način pospješit ćete razvoj korijena.
-mjesto na kojem ste ogulili koru pomoću žice savinute u obliku slova U, pričvrstite granu u tlo, prekrijte mješavinom tla i komposta koju ste napravili i dobro zalijte.
Tijekom sušnih mjeseci, potrebno je dobro zalijevati. Biljka treba ostati u tlu barem godinu dana. Kada ste ju odlučili presaditi, najprije lagano pomoću vila provjerite je li se razvio jak korijenov sustav. Na ovaj način možete razmnožiti i penjačice poput glicinije i kozokrvine.

Prenijeto sa www.mojcvijet.hr

Popularni postovi