Sve što niste znali o Fikusu :)

Ficus (gumijevac) sigurno je jedna od najraširenijih sobnih biljaka. Za ficus mnogi misle kako se radi o jednoj od osjetljivijih biljaka koju je poprilično teško održavati. Međutim treba imati na umu kako jedinu poteškoću zapravo predstavlja biranje pravog mjesta i naravno način zalijevanja.

Za sve vas koji se odlučite za uzgoj ficusa vodite računa da položaj treba biti u samoj blizini prozora na temperaturi od 12 do 15°C. Uz to pobrinite se da ga zaštitite od propuha i hladnog zraka.
Za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci potrebno ga je obilno zalijevati i često nadohranjivati s tim da pazite na lonac koji uvijek mora biti na suhom. Odnosno u samom podlošku, ili ukrasnom loncu nikada ne smije biti vode.
Inače vam se može dogoditi da krijeni počnu trunuti, a listovi žutjeti koji će nakon nekog vremena i otpasti. U slučaju da je vam je ficus malo previsok možete ga prikratiti na prikladnom mjestu.
Često se događa da sobni ficus prestane rasti i počne “pobolijevati” unatoč dobroj njezi. Želite li uspješnu sadnju slijedi nekoliko korisnih savjeta:
Presadite ficus u besprijekorno čist i opran lonac potrebne veličine, napunjen novom svježom zemljom za cvijeće. Korijen treba smanjiti na polovinu, dobro ga zagrnuti i zaliti.
Lišće treba oprati čistom vlažnom krpicom i preko njega navući plastičnu vreću. Važno je da lišće ispod kape stoji uspravno. Ako je potrebno treba ga pažljivo vezati vrpcom.
Plastična vreća sprječava prekomjerno isparivanje biljke, a skida se tek nakon 3-4 tjedna. Za to vrijeme ficus se zalijeva samo dva puta u tjednu.
Ficusa ima mnogo vrsta – najobičniji je Ficus elastica, zatim
Ficus decora, sa širokim lišćem crvenkastog sjaja, pa Ficus pandureta, s listovima u obliku lire, puzavi sitnolisni Ficus repens, granati Ficus australis i, končano, šarenolisni ficusi.

Popularni postovi