Korisno bilje na Vašem balkonu

U cvjetnim loncima ili sandučićima, pored cvijeća i ukrasnog bilja, može se uzgajati i poneka korisna biljka koja može dobro doći u pripremi jela. To su najčešće povrtne biljke od kojih se troši svježe lišće, kao peršin, celer ili luk vlasac i neke aromatske biljke.

Evo nekoliko savjeta koji vrijede za sve ove biljke: Cvjetni lonac ili sandučić treba biti dovoljno velik, tj . najmanje 15 cm promjera 1 5-20 cm dubine. Svake ga godine treba iznova napuniti dobrom vrtnom zemljom, ili zemljom s preoranog travnjaka.
Treba pripaziti, da se sa zemljom ne unese kakav štetnik (žičnjak, grčica hrušta, savica ili sl). Za vrijeme rasta svakih 8 – 1 0 dana dobro je prihraniti gnojivom za cvijeće, prema uputi na pakovanju.
Peršin
Za uzgoj u loncu najprikladniji je lisnati peršin, koji ima kovrčavo bujno lišće, naročito bogato vitaminom C. Poznata sorta Non plus ultra uz to je i vrlo dekorativna. Sije se na početku ožujka. Sjeme je vrlo sitno i ne treba ga sijati dublje od 1 cm.
Dvadesetak sjemenki bit će dosta za jedan cvjetni lonac. Dok ne nikne, bolje je lonac držati u toplome i često ga vlažiti da se površina tla ne osuši. Peršin vrlo polagano niče i u početku se sporo razvija.
Kada mlada biljčica ima 2-3 prava lista, može se početi trošiti tako da se postepeno prorjeđuje i na kraju ostavi samo jedna biljka, da se dobro razvije. Od nje se može otkidati lišće prema potrebi.
Celer
Svjež list celera također dobro pristaje uz mnoga jela, a može se uzgajati u loncu na isti način kao i peršin. Za uzgoj je najprikladniji celer listač.
Luk vlasac
Zeleno lišće luka vlasca dodaje se mnogim jelima, salatama, pa čak i sendvičima za osvježenje i prijatnu aromu. Može se uzgojiti iz sjemena ili dijeljenjem busa starije razvijene biljke. Iz sjemena se razvija vrlo sporo. Sije se na isti način kao i peršin, ali nešto gušće, 40-60 sjemenki po loncu.
Posijan rano u proljeće, ispočetka raste vrlo sporo, pa se mladi listovi mogu koristiti tek u polovici ljeta. Kasnije se brže obnavlja, pa je bujniji preko jeseni, zime i narednog proljeća. Nije osjetljiv na hladnoću, pa ako nema prikladnijeg mjesta, može preko zime ostati i na balkonu.
Listovi vlasca režu se oko 2 cm iznad površine tla. Nakon izvjesnog vremena ponovo potjera novo lišće. Ako se luk vlasac razmnaža dijeljenjem busa, razvija se brže, pa se može prije početi trošiti.
Feferoni
Tko voli malo ljuto jelo, može imati jednu biljku feferona na svom balkonu koja će ujedno preko jeseni i zime biti lijep ukras. Ima ih raznih oblika: okruglih, stožastih i poput roga, zelene, žute, narančaste ili crvene boje.
Jedna do dvije sadnice feferona posade se u lonac na koncu travnja. Za hladnih noći treba je skloniti u kuću. Već na koncu svibnja paprika će procvasti lijepim bijelim cvjetovima, pa će od konca lipnja pa sve do prvog mraza biti ljutih plodova.

Izvor:savjetnica.com

Popularni postovi