Upoznajte prekrasno cvijeće - BOŽUR

Božur (lat. Paeonia officinalis) zeljasta je biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae).Biljka ima okrugle stabljike s prstasto razdijeljenim listovima. Korijen je trajan s nekoliko gomolja.
Dva do tri priljubljena tobolca s dlakavom prevlakom sačinjavaju plod, sa sjemenom crvene boje koje zrenjem mijenja boju u crno.Raste po čitavoj južnoj Europi, a široko je rasprostranjen nekim vrstama po vrtovima
U pučkoj medicini korijen božura rabi se kao lijek protiv žutice, bolesti bubrega i mjehura.
Božuri cele godine izgledaju lepo u bašti, a u septembru je najbolje vreme za njihovu sadnju. U toplom zemljištu biljke još uvek imaju dovoljno vremena da se ožile pre zime.


Još jedan dobar razlog za sadnju u septembru jeste činjenica da mogu povoljno da se kupe i biljke golog korena. Ukoliko sa sadnjom sačekate proleće, moraćete da izdvojite više novca za biljke u kontejneru.  Za početak, potražite sunčano ili polusenovito stanište u svom vrtu i okopajte zemlju. Biljku prihranite kompostom ili rožnim strugotinama.
Postoje dve vrste božura: perena božur (Paeonia officinalis i Paeonia lactiflora) najbolje je zasaditi na dubini od svega nekoliko centimetara. Crveni pupoljci (okca) na korenu moraju da budu izloženi dovoljnim količinama sunčevih zraka. Perena božur se ne sadi i suviše duboko: zemljom treba prekriti najmanje 3 cm.

Žbunasti božur (Paeonia suffruticosa i Paeonia lutea) kalemi se u rasadnicima na perena božure, ali to je samo labava veza. Posle nekoliko godina u leji se odvaja kalemljen deo od podloge. Zbog toga biljka mora da bude u dobrom kontaktu sa zemljom (sadi se na dubini od 10-15 cm) da bi mogla da formira vlastiti koren. Ako ga zasadite pod kosim uglom, formiraće više baznih izdanaka.

Popularni postovi