Zaštita bilja od mraza i hladnoće



Nemojte dozvoliti da nas zavaraju relativno visoke jesenske temperature, kao i malo povišene zimske. Zaštitite svoje biljke.

S pripremom zaštite biljaka na vrtu treba započeti već tijekom listopada jer je to vrijeme kada obično počnu jesenski mrazevi. Oni znaju doći iznenada. No, nije samo mraz štetan za biljke. Jače zimsko sunce i smrznuto tlo isušiti će biljku. Nadolijevanje vode nikako neće riještiti problem. Čak ga može i pogoršati (smrzavanje viška vode, puknuće posude itd.).


Zimzeleno bilje treba zalijevati, osobito kada je sušna zima, osim kada je zemlja smrznuta. No, kod zalijevanja ne treba pretjerivati – dakle, umjereno! Važno je da se korijen ne sasuši, a višak vode treba odvoditi iz posude (rupa na tegli te širi podložak koji će osigurati otjecanje viška vode). Većini zimzelenih biljaka, travi, višegodišnjim biljkama, drveću… hladnoća neće smetati no, ima biljaka koje su osjetljive (ljiljani, kamelije) pa ih treba dodatno zaštititi ili maknuti (kamelije). Za zštitu možete koristiti priručna sredstva kao što je lišće, slama, sloj zemlje itd.

Izgradili ste malo jezerce ili ribnjak. Zaštitite ga specijalnim prekrivačem za jezerca ili ribnjak (plastični poklopac koji ide uz gotove ribnjake) ili improvizirajte kombinacijom konstrukcije preko koje ćete staviti foliju ili drugi sličan materijal. Ribnjak se u pravilu ne prazni, ako je dovoljno dubok (Uredite vrtni ribnjak). No, osjetljivije vodene biljke spremite u zaštićeni prostor s odgovarajućom temperaturom.

Mnogi na kontinentu uspješno uzgajaju mediteranske biljke koje dobro podnose niske temperature, kao npr. lavanda, kadulja, magnolija grandiflora… No, osjetljive kulture kao npr. oleander, limun, bugenvilija i sl. treba skloniti s niskih temperatura u zatvorene prostore, ali ne s previsokom temperaturom. Naime, i njima trebata osigurati zimsko mirovanje. Oleander će još izdržati niže temperature ako dobro zaštitite posudu u koju je posađen, ali to neće biti slučaj s bugenvilijom, limunom i sl. vrstama koje su osjetljivije. U proljeće treba biljke oprezno staviti na otvoreno, polako ih privikavajući na vanjske uvjete.

sobne biljke treba adekvatno zaštititi. Treba ih odmaknuti od prozora ili pod teglu staviti podmetač, osobito ako su prozorske daske od kamena.

Voćke i ukrasna stabla dobro podnose zimu. Dešava se da uslijed niskih temperatura pukne kora, ali to se može sanirati na proljeće voćarskim voskom. Da bi se djelomično spriječilo pucanje kore, stablo možete premazati vapnom (bijela boja odbija sunčevu svjetlost), što je inače dobro da se spriječi naseljavanje štetnika u udubine i brazgotine. Kod ruža stablašica treba omotati mjesto cijepa jer je to najosjetljiviji dio biljke.

Za efikasnu zaštitu vanjskog bilja, uz primjenu spomenutih metode, u Gra-mi možete nabaviti jutenu tkaninu, vrtnu termo-tkaninu te foliju protiv korova koja može poslužiti kao dodatna zaštita, kao i odgovarajuće cvjetne lonce od plastike, keramike ili terakote.  Grama.com

Popularni postovi