Aminokiseline- snaga biljnog organizma

Aminokiseline - snaga biljnog organizma
Stres biljkama mogu prouzročiti različiti vanjski tzv. abiotički faktori ili njegovi uzroci mogu biti drugi organizmi kao što su patogene gljivice, štetni kukci ili korovi... Tada govorimo o biotičkom stresu. Sam intenzitet poljoprivredne proizvodnje u svrhu ostvarivanja visokih uroda visoke kvalitete u velikoj mjeri iscrpljuju biljni organizam pa ga također možemo nazvati izvjesnim stresom za biljku. Najvažniji abiotički faktori koji mogu prouzročiti stres na biljkama su voda i temperatura. Naime, biljka za svoj optimalan razvoj zahtijeva određenu količinu vode pa prevelika količina može prouzročiti oticanje i pucanje biljnih stanica, a nedostatak vode sušenje. Isto tako, izlaganje biljaka niskim temperaturama utječe na količinu i intenzitet apsorpcije vode i hranjivih tvari, što dovodi do isušivanja i gladi.
Izlaganje visokim temperaturama, s druge strane, nepovratno narušava strukturu proteina i uzrokuje tzv. "topljenje" staničnih stijenki. Osim temperature i vode, stres može prouzročiti i jak vjetar koji može oštetiti biljku. Biotičke stresove biljkama uzrokuju drugi organizmi kao što su patogene gljivice, štetni kukci, bakterije i korovi, koji se direktno odražavaju na biološke funkcije u biljkama i narušavaju njihov rast i razvoj.
U svakoj kategoriji živih organizama, kako kod čovjeka tako i kod bilo kojih kulturnih biljaka, jače će jedinke bolje podnijeti stres, a one oslabljene bit će sklonije različitim simptomima. Pitate se stoga što biljke čini jakima i manje osjetljivima na stres? Aminokiseline! Aminokiseline su temeljni sastojci u procesu sinteze proteina, glavnih komponenti biljnih stanica.
Čak 20 važnih aminokiselina uključeno je u proces svake biljne funkcije. Jačanje biljaka postiže se korištenjem prirodnog biostimulatora Megafola, koji je zapravo spoj najznačajnijih aminokiselina i ostalih faktora rasta pa, osim što ojačava biljni organizam, Megafol pojačava fotosintetsku aktivnost, osigurava hormonalnu ravnotežu biljaka, potiče rast, razvoj i produktivnost te osigurava bolji i svježiji izgled voća i povrća. Megafol je potpuno proizveden od biljnih sirovina i siguran je za korisnike, tretirane kulture i okoliš.
Ovaj biostimulator sadrži 28% aminokiselina isključivo biljnog podrijetla; jedinstvena je formulacija betaina, aminokiselina i proteina koji štite biljku od biotskih i abiotskih stresova (ekstremne temperature, suša, oštećenja od tuče). Zbog sadržaja izabranih proteina, aminokiselina, energetske su rezerve biljke očuvane, a sinteza proteina, oplodnja i stvaranje plodova znatno su poboljšani i na taj je način stimulirano povećanje prinosa. Megafol se primjenjuje folijarno u fazi intenzivnog porasta u količini od 150 do 300 ml/100 l vode i u razmacima od 10 do 15 dana na voću, povrću, ratarskim kulturama i ukrasnom bilju. Primjenom Megafola odmah se stimuliraju metaboličke aktivnosti u biljci. Aplikacija odabranih elemenata koji se nalaze u Megafolu djeluje izravno na produktivni potencijal biljke te poticanje brzog i uravnoteženog povećanja u rastu.
Autor: Veronika Kolak

Popularni postovi