Kako očuvati krompir na najbolji način? Saznajte!

Zrela pokožica štiti krumpir i od truljenjaUoči sezone vađenja krumpira savjetujemo kako ga što bolje očuvali tijekom skladištenja. Najveća je pogreška što se vadi još nezreo krumpir, pokožica gomolja nije još dovoljno očvrsnula i guli se. Zrelost gomolja provjerite tako da gurajući palcem prema naprijed pokušate oguliti pokožicu. Ako ne uspijete, gomolji su spremni za vađenje.

Vreće i kutije

Zrela pokožica vrlo je važna za skladištenje krumpira. Takav krumpir može se dulje čuvati, manje dehidrira, a ulaz patogenih mikroorganizama u gomolje smanjen je pa manje trunu zbog skladišnih bolesti. Izvađeni krumpir najbolje je ostaviti nekoliko dana na prozračnom, zamračenom mjestu da se prosuši. Nikako ne smije biti izložen izravnoj svjetlosti jer bi pozelenio. Čuvajte ga u papirnatim ili jutenim vrećama te kartonskim kutijama na hladnom i mračnom mjestu. Idealan je za to podrum, odnosno prostor gdje ne vladaju optimalni uvjeti temperature i vlage. U takvim uvjetima krumpir pušta klice koje se moraju skidati i po nekoliko puta, pogotovo na sortama krumpira koji ima kratko vrijeme mirovanja. Ako je ljeto vruće i suho, takav krumpir može početi klijati već u vrijeme vađenja. Zbog svega krumpir gubi na težini i kakvoći, a mjesto na kojem probija klica idealno je za prodor bakterija i gljivica koje u konačnici dovode do truljenja.

Uskladišteni krumpir nužno je adekvatno zaštititi. Prije spremanja tretirajte ga praškom koji sprečava klijanje, pripravkom Neo-stop u količini od 100 grama na 100 kg krumpira. Time je od klijanja zaštićen tri mjeseca, a tretman se nakon toga može ponoviti. Male količine krumpira štitite posipanjem ravnomjernih slojeva krumpira od 5 do 10 cm navedenom dozom. Veće količine krumpira ravnomjerno se posipaju na pokretnoj traci koja gomolje prevozi u skladište, uz utrošak 1 kg sredstva na 1 tonu krumpira.

Manje gubitaka

Za prašenje krumpira vrlo su praktične obične papirne vreće. Debele naslage treba zaprašivati po slojevima. Zaprašuju se suhi gomolji, a prije uporabe treba ih dobro oprati. Karenca je jedan dan. Neo-stop neizravno onemogućava prodor bakterija i gljivica u gomolj pa otklanja i pojavu opasnog gnjiljenja krumpira, a štiti ga i od gubitka vlage i hranjivih tvari. Sjemenski krumpir ne smije ni prašiti navedenim preparatom niti ga se smije držati u neposrednoj blizini zaprašenog krumpira. Zaprašen Neo-stopom krumpir ostaje svjež i ukusan do uporabe te se znatnije smanjuju gubitci koji se javljaju pri skladištenju. Ovo je jedini pripravak koji ima dopuštenje za primjenu u zemljama EU za ovu namjenu. Na tržištu se nalazi u praktičnim pakiranjima, prašilicama od 100 g i 1 kg za manje proizvođače, a za velike proizvođače u vrećama od 25 kg. Iste je boje kao kora krumpira, a zbog niske koncentracije aktivne tvari (1%) razvrstan je izvan skupine otrova.
Autor: Dom i vrt

Popularni postovi