Efikasna zaštita ukrasnog bilja od brojnih bolesti

Efikasna zaštita ukrasnog bilja od brojnih bolestiRuže, krizanteme, gerberi, karanfili i sve ukrasno bilje na okućnicama i u plastenicima ugoda su oku. Svaka biljka nosi svoju simboliku, svaka na svoj način uljepšava okolinu i daje posebnu toplinu. Iako je njihov uzgoj danas dinamičan i intenzivan, na našim područjima cvijeće se još uvijek uzgaja tradicionalno, na okućnicama i u manjim plastenicima. Uzgoj ukrasnog bilja, kao i bilo koja druga poljoprivredna proizvodnja, ugrožen je napadom različitih štetočinja, a za ukrasno bilje najveći su problem patogene bolesti koje u vrlo kratkom vremenu u potpunosti zaraze, oštete i obezvrijede blagost i ljepotu koju u cvijeću pronalazimo.
Sve bolesti ukrasnog bilja javljaju se kada krene vegetacija, od početka pojave listića i cvjetova pa do pred kraj vegetacije. Kao i kod ostalih biljnih vrsta, bolesti se pojavljuju kada se za njih stvore povoljni uvjeti (vlaga i temperatura) nezavisno o fazi razvoja, a  povoljni uvjeti za razvoj bolesti na ukrasnom bilju u našim klimatskim uvjetima obično se javljaju tijekom travnja i svibnja te se mogu ponoviti i u lipnju i srpnju. Najčešće i najraširenije bolesti ukrasnog bilja su: plamenjača, pepelnica, hrđa, alternarija i pjegavost lista. Plamenjača uzrokuje dobro poznate žućkaste lezije na listovima napadnutih biljaka. Pepelnica se lako prepoznaje po karakterističnim pepeljastim prevlakama, zatim po tamnim većim ili manjim pjegama po listu, a zbog hrđe listovi pocrne.
Sve ove bolesti u velikoj mjeri ugrožavaju normalan razvoj biljaka jer smanjuju asimilacijsku površinu pa biljka slabo ili uopće ne cvate. Uz preporuku o primjeni fungicida, naglašavamo važnost uklanjanja i uništavanja biljnih ostataka jer patogeni rastu i razmnožavaju se na zaraženim listovima, stabljikama, ali i ostalim dijelovima biljke, stoga je važno tijekom vegetacije ukloniti zaražene listove (ne više od 1/3 biljke).
Prilikom izbora fungicida radi suzbijanja biljnih bolesti svakako preporučujemo korištenje pripravka DOMARK 40 ME koji suzbija pepelnicu, hrđu i pjegavost i DITHANE DG NeoTec za suzbijanje plamenjače s popratnim djelovanjem na hrđu. DOMARK 40 ME je fungicid na osnovi djelatne tvari tetrakonazola, formuliran u obliku koncentrat za mikroemulziju, što je važno u praksi zbog boljeg otapanja i naročito bolje pokrovnosti u tretmanima, na listovima.
Izuzetno je važno u zaštiti ukrasnog bilja da je Domark 40 ME potpuno selektivan i da ne koči rast biljaka, ne uzrokuje ožegotine niti druge vrste fitotoksičnosti. U ukrasnom se bilju primjenjuje u količini od 10 ml/10 l vode preventivno ili kod pojave prvih simptoma bolesti. DITHANE DG NeoTec je fungicid na osnovi djelatne tvari mankozeba koja u sebi sadrži mikrohranjiva mangan i cink, a koja su važna u sintezi klorofila, pa pozitivno utječe na ishranu i ukupnu kondiciju biljke. DITHANE DG NeoTec dolazi u obliku dispergirajućih mikrogranula pa se manje praši i ispire, pruža vrlo dobru pokrovnost i stabilnost suspenzije, a pospješuje tzv. zeleni efekt na listovima.
Primijenjeni zajedno, ovi fungicidi pružaju odličnu zaštitu od svih najznačajnijih bolesti ukrasnoga bilja. S obzirom na to da je riječ o kombinaciji kontaktnog i sistemičnog fungicida, ova je kombinacija odličan izbor za učinkovitu i dugotrajnu zaštitu od biljnih bolesti na ukrasnom bilju. Pripravci se odlično miješaju tako da se 0,2%  (20 g u 10 l vode) pripravka Dithane DG NeoTec pomiješa sa 0,1-0,15-postotnom koncentracijom (10-15 ml u 10 l vode) pripravka Domark 40 ME. Oba fungicida pružaju odličnu zaštitu vašim biljkama i omogućavaju neometano uživanje u njihovoj ljepoti.
Autor: Veronika Kolak

Popularni postovi