Crveni pauci - štetnici za bilje

Crveni pauci – štetnici koji znaju iznenaditiToplo i suho vrijeme, kojem su ove godine izložene sve biljne vrste, pogoduje razmnožavanju sitnih, ali vrlo destruktivnih štetnika voća i povrća, crvenih pauka. Crveni pauci štetnici su žućkaste ili crvenkaste boje, a najvažnije su vrste crveni voćni pauk (Panonychus ulmi) i koprivina grinja (Tetranichus urticae).
Crveni voćni pauk izrazito je crvene boje tijela po čemu je ne samo vrsta nego i cijela porodica dobila naziv, a koprivina grinja je žute do narančaste boje s dvije tamne pjege na hrptu. Obje su vrste izrazito polifagne, što znači da napadaju velik broj različitih biljnih vrsta, ali se napad crvenog voćnog pauka u našim uvjetima obično može očekivati na voćkama i u vinogradima, a napad koprivine grinje na voću, vinovoj lozi, agrumima te povrću i ukrasnom bilju, soji i šećernoj repi.
Crveni pauci hrane se biljnim sokovima i uglavnom se nalaze uz lisne žile s donje strane lista. Štete čine ubodom i sisanjem biljnih sokova crpeći hranjive tvari i smanjujući turgor neophodan za vitalnost biljaka. Zbog sisanja biljnih sokova na listovima se pojavljuju pjege čijim se sjedinjenjem pojavljuju klorotične površine na listovima, listovi mijenjaju boju u svijetlozelenu i brončanu, nakon čega se suše i venu. Napad crvenog pauka odražava se i na sljedeću sezonu, naročito što se tiče rodnosti stabla.
Za suzbijanje crvenih pauka preporučujemo korištenje akaricida ZOOM 11 SC koji se danas na tržištu ističe među brojnim drugim akaricidima svojim učinkovitim djelovanjem na sve razvojne stadije štetnika, dugim rezidualnim djelovanjem, selektivnošću i kratkom karencom. ZOOM 11 SC kontaktni je i potpuno selektivan akaricid dugotrajnog djelovanja.  Za razliku od većine akaricida koji su do sada korišteni, toksikološki je povoljniji pa je naročito pogodan za primjenu u integriranoj zaštiti bilja. Zbog načina djelovanja ZOOM 11 SC izrazito je selektivan i djeluje ciljano na štetnike koji se suzbijaju uz povećanu sigurnost za korisnike. Novi način djelovanja sprečava pojavu rezistentnosti štetnika i daje bolje rezultate u zaštiti.
ZOOM 11 SC nema negativnog utjecaja na biljke (nema fitotoksičnosti), korisne organizme ni na korisnika. Pripravak je izuzetno otporan na ispiranje kišom. Ispitivanja pokazuju da već jedan sat nakon prskanja obilnije oborine (do 20 mm) ne smanjuju djelovanje pripravka. Dugotrajno djelovanje rezultat je i translaminarnog kretanja unutar tretiranih dijelova biljke. Primjenjuje se u koncentraciji od 0,025%-0,05 % (50 ml na 100 l vode, tj. 5 ml na 10 l vode) na vinovoj lozi, jabukama, kruškama, nektarinama, marelicama i agrumima.

Popularni postovi