Sve što trebati znati o Kaktusu

Kaktusi su biljke ubrojene u porodicu Cactaceae. To su bodljikave jastučaste trajnice koje se odlično suprostavljaju suši zahvaljujuči sočnom i mesnatom sastavnom tkivu. Dijele se na kaktuse i sukulente. Naziv sukulent odnosi se na svaku biljku sočnog tkiva stabljike i lišća, a često i korijena,koje zadržava vlagu i omogučuje biljci normalan razvoj u razdobljima sušnog vremena. Kaktusi izvorno potječu gotovo isključivo iz Novog svijeta, Amerike (Sjeverne, Srednje i Južne sa susjednim otocima).Danas se rasprostiru od Kanade (gdje rastu zimootporne vrste opuncija) preko Meksika sve do južnih područja Čilea. Nalazimo ih i u visokim planinskim predjelima (u Andama čak i na visinama od 4000 metara) i u negostoljubivim kamenim pustinjama, gdje gotovo ni jedna druga biljna vrsta ne može opstati.

Danas poznajemo nekih 120 rodova s nekoliko stotina vrsta. Primjerice, samo od roda Mammilaria opisano je oko 350 vrsta, od kojih je njih 220 još 1970. godine bilo nepoznato. Rod Opuntia, također bogat, obuhvaća oko 300 vrsta.Postoji preko sedam tisuća vrsta kaktusa. Svojom egzotičnošću pronašli su svoje mesto kod ljubitelja cvijeća. Postoje čak i klubovi njihovih obžavatelja.
UZGOJ KAKTUSA
Za uzgoj kaktusa najvažnije je pripremiti odgovarajuću zemlju.Do danas je napisano mnogo teorija o najpovoljnijoj mješavini zemlje za kaktuse. Tako imamo recept za "idealnu" mješavinu zemlje. Temelji na sagnjilom lišću sa dodatkom pijeska i gline, i kaže da se uzme 1 dio ilovače, 1 dio pijeska, 1 dio lisnjače.Poželjno je dodati malo praha od drvenog uglja koji sprječava stvaranje plijesni. Na dno posude stavlja se sloj sljunka.

Dodavanje umjetnih gnojiva

Svremena na vrijeme kaktuse treba prihraniti otopinom gnojiva za cvijeće. pri tome treba voditi računa da se ne pretjera sa njegovom koncetracijom,pogotovo kod tek presađenih biljaka.

Posude za sadnju kaktusa
Najčešće se upotrebljavaju glineni lonci koji za početnike imaju prednost. U njima se zemlja umjereno suši i tako postoji mala mogučnost propadanja biljke od prevelike vlage. U plastičnim loncima zemlja gubi vlagu samo na površini, tako da mnogo uzgajivača koristi ovu vrstu lonaca. Oni su lagani, na njima se ne stvaraju alge radi glatke površine.

Zalijevanje kaktusa

Mišljenje, da su kaktusi biljke kojima nije potrebna voda, nije točno. Većina kaktusa preko zime živi u stadiju mirovanja, ukoliko ih malo ili uopće ne zalijevamo.Biljke u prostorijama s centralnim grijanjem traže vlagu, jer u protivnom dolazi do smežuranja stabljika i lišća. Za zalijevanje je najbolja kišnica, no rijetko smo u mogućnosti sakupiti dovoljne količine.U proljeće i jesen, kaktuse u glinenim loncima, dovoljno je zalijevati jednom u razdoblju od 7 do 10 dana, ljeti u 4 do 5 dana.
Ovi podaci vrijede u slučaju kada je temperatura od 21°-27°C u proljeće i jesen,a preko 35°C ljeti. Svi kaktusi,uključujući i sukulente nisu podjednako željni vode.Da bi se poboljšao vodeni režim, mješavini zemlje treba dodati pijesak (on ima zadatak vršenja drenaže).
RAZMNOŽAVANJE KAKTUSA


Kaktusi se razmnožavaju na više naćina : sjemenom, reznicama, izdancima i kalemljenjem.

SJEMENOM

Sjeme se sije u mješavinu koja se sastoji od 3/4 riječnog pijeska i 1/4 lisnjače. Mješavina se prije sjetve treba navlažiti. Sjeme lagano utisnuti i prekriti staklom ili prozirnom plastikom, te držati na temperaturi od 25 - 30* C. Kada niknu mladi izdanci, staklo se skida. Nakon tri mjeseca mlade biljke se rasađuju u male lonce za cvijeće.


REZNICAMA I IZDANCIMA

RazmnoŽavanje reznicama obavlja se u proljeće i rano ljeto. Oštrim rezom izbojak ili članak kaktusa se pažljivo odvoji od matične biljke.Rez se pospe prašinom drvenog uglja da ne dođe do truljenja reznice, ostavi se par dana ( do tjedna ) da se prosuši. Zatim se zasadi u vlažan pijesak da se ožili, nakon ćega se presađuje u male posudice.

KALEMLJENJE

Za kalemljenje treba izabrati zdrave i jedre biljke.Biljke se mogu kalemit u svakoj dobi starosti, ali će uspjeh biti veći, ako to radimo na mladoj biljci. Uzimaju se biljke stare 1-2 godine, a može i mlađe.Za podlogu kalemljenja preporučaju se sljedeće vrste: Trichocereus, Opuntia, Cereus, Pereskia, Myrtillocactus geometrizans, Hylocereus i Pereskiopsis. Kad se cijepe drugi sukulenti, bitno je da se uzimaju biljke iz iste porodice.
Oštrim skalpelom ili žiletom isijeći vrh jednog kaktusa i na njega uglaviti dobro skrojenu “kapu” od drugog i pažljivo sve privezati kudeljnim ili pamučnim konopom. Konop skinuti tek kada budete sigurni da je kalemljenje uspjelo i da je jedna biljka srasla za drugu
Presađivanje kaktusa vrši se otprilike svake 3 godine i to u rano proljeće, prije početka vegetacije. Poslije presađivanja, dva do pet dana, treba ih držati na zasjenjenom mjestu i ne zalijevati.
ŠTETNICI I BOLESTI
Sve biljne vrste napadaju određeni štetnici i biljne bolesti.

Glavni štetnici su: crvci (napadaju podzemni i nadzemni dio biljke), štitaste uši (u obliku malih priljepaka na biljci), crveni pauk (sičušni crveni kukac koji napada cijelu biljku).

Što se tiče bolesti može se reći da im kaktusi i sukulentne biljke nisu naročito podložni, osim u ranim stadijima razvoja.

Postoje razna sredstva za zaštitu od nametnika i od bolesti. Budući da se svakodnevno sastav zaštitnih sredstva usavršava i stalno u prodaju dolaze pod novim imenima, najbolje je tražiti savjet mjerodavnih stručnjaka.
KALENDAR RADOVA

Siječanj

Nema nekih večih aktivnosti među biljkama u stakleniku osim što cvatu neki epifitni kaktusi. Ako biljke nose mnogo cvjetova, mora ih se zaljevati najmanje jednom tjedno, no to ovisi o temperaturi. Njima zimi odgovara temperatura od minimalno 10°C, ali cvatu i pri nižim temperaturama. Conophytum i Lithops se tokom siječnja ne zalijevaju.

Veljača

U prvoj polovici ovog mjeseca nema novosti, osim što će uz pojavu prvih sunčevih zraka neki kaktusi kao Rebutia i Mammillaria pokazati cvjetne pupove. Mnogi kaktusi se sada presađuju u veće posude tako da se pazi na grumen zemlje oko korijena, da nebi došlo do oštečenja.U ovo doba možemo očekivati i pojavu nametnika-crvaca koje ćemo uništiti nekim od insekticida.



Ožujak

Mnoge biljke vidno rastu,a pogotovo lisnati sukulenti, kojima je sada potrebno i više vode. Uz povoljnu toplinu i dosta sunca, veliki će broj okruglih kaktusa i neki epifitni pokazati cvjetne pupove. Veći epifitni kaktusi s velikim cvjetovima trebat će više vode i gnojiva.


Travanj

Svim kaktusima, osim nekim sukulentima, kao Conophytum već sada možemo dati dosta vode i to u ranim jutarnjim satima ako očekujemo vruć i sunčan dan. Za nekoliko dana i Opuntia će pokazati znakove života. Mnoge cvatuće biljke pokazat će znatan napredak u rastu.


Svibanj i Lipanj

U ovim mjesecima osjeća se sve jači rast i cvatnja,a povišenjem temperatura i veća potražnja za vodom. Pomnim promatranjem kaktusa sami ćete ustanoviti koliko im je vode potrebno.



Srpanj, kolovoz i rujan

Rast svih biljaka je u toku. Conophytum i Lithops sada se može zaljevati kao i ostale biljke. Za koji dan i na njima će se pojaviti cvjetni pupovi. Sukulentne biljke kao Echeveria i Kalanchoe (Crassulaceae), razvit će mlade listove i, ako nemaju dovoljno vode, lišće će dobiti prekrasnu crvenu boju što daje posebnu ljepotu tim biljkama. Tokom ljeta veliku opasnost predstavlja crveni pauk koji na očigled uništava biljke pa ih pomno promatrajte. Prvi hladniji dani rujna upozoravaju na postepeno smanjenje zaljevanja.



Listopad

Zalijevanje okruglih kaktusa se obustavlja, ali ne i onih koji upravo cvatu. Prve cvjetne pupove počinje pokazivati i božićni kaktus Zygocactus truncatus.

Studeni i prosinac

Cvjetni se pupovi javljaju na večini kaktusa i prenosimo ih na toplo mjesto.

Popularni postovi