Zaštita biljaka bez hemije

Biovrtlarstvo za mnoge je izlaz iz vrtloga sumnji izazvanih upotrebom hemijskih sredstava. Vrtlarstvo bez upotrebe otrova pruža potpuno moguće rješenja. Potpunim prestankom upotrebe hemijskih sredstava poboljšava se zemljiste  i plodovi. Sredstva potrebna za zaštitu ugroženih biljaka u vrtu možete sami pripremiti od bilja koje većinom sami uzgajate ili se nađu u prirodi. Za domaća sredstva za prskanje i djubrenje potrebne su sljedeće biljke: kopriva, preslica, gavez, pelin, vratič u cvijetu, rabarbara i razno drugo bilje kao što su odoljen (valerijana), luk i bijeli luk, list paradajiza, kamilica, hajdučka trava (sporiš).
Kopriva je ljekovita biljka, a osim mineralnih materija sadrži i kiseonik. Sredstva za prskanje od kopriva koriste se za uništavanje mnogobrojnih lisnih vasi, a istovremeno jača biljke, poboljšava im otpornost i djubri ih. Tecno djubrivo od kopriva posebno se preporučuje za lisnato povrće zbog kiseonika, a sadrži niz mineralnih materija.
Gavez sadrži gvozddje, kalijum, kalcijum, fosfor mangan pa i B-vitamine, te se od njegovih listova i stabljike može pripraviti odlično djubrivo koje jača biljke i obogaćuje ih mineralima.
Sredstvo za prskanje od pelina koristi se protiv lisnih vasi, rđe na ribizlima, grinja na kupinama, protiv gusjenica i mrava.
Preslica sadrži prilično silicijske kisjeline, i koristi se protiv biljnih bolesti, kao što su plijesan, rđa, protiv raznih vrsta grinja i crvenog pauka (voćke).
Sredstvo za prskanje od vratiča u cvijetu djeluje protiv štetočina na vrtnim jagodama, protiv grinja na kupinama, štetočina na malini, protiv lisnog moljca, rđe na biljkama i plijesni.
Sredstvo od listova paradajiza koristi se za prskanje kupusnjača od bijelca kupusnog, a djeluje protiv leptira i gusjenica.
Čaj od cvijeta odoljena djeluje kao odlično djubrivo za povrće sa plodovima, vrtne jagode i cvjetne biljke, jača biljke a i stovremeno je i odličan dodatak kompostu. Koristi se i za pravljenje aktivatora za kompost.
Sredstvo za prskanje od listova rabarbare djeluje protiv moljaca koji napadaju poriluk i nagrizaju mu listove.
Sredstva za prskanje od luka i bijelog luka koriste  se kada se pojave grinje i plijesni, npr., na paradajzzu, kao i u slučaju da lišće krumpira postane smeđe. Od kuvanih ljuski crvenog luka može se dobiti i sredstvo za prskanje protiv insekata.

Popularni postovi