Razlog zašto da jedete zelene banane
Jedite zelene banane!
Zelene banane, baš kao i puno zrno, povrće i vlakna, bogate su otpornim škrobom koji je najvažniji izvor vlakana koji postoji. Iako je riječ o ugljikohidratu, za razliku od ostalih omraženih UH, od ovoga neće naglo porast razina šećera u krvi pa ne predstavlja rizik za dijabetičare i ne dolazi do nagle navale gladi brzo nakon obroka. Stimulira i otpuštanje hormona glukagona koji pospješuje sagorijevanje masnoća pa je dobar i za mršavljenje. Otporni škrob, navodi ovaj biokemičar, ključna je komponenta svake prehrane koja teži održavanju težine i razine šećera u krvi, a pomaže i rastu zdravih bakterija i na taj način smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva. Zelene banane najbolji su izvor otpornoga škroba. Što je banana manje zrela, to ga više ima u njoj. Prosječna prehrana u zapadnjačkoj kulturi sadrži od 3 do 7 grama otpornog škroba, a preporučena je dnevna doza 20 grama.