Donosimo Vam još savjeta za uređenje bašte tokom jeseni

Dolazak jeseni ne donosi mnogo radova u bašti, ali ima mnogo stvari i sitnica koje treba uraditi kako bi vaš vrt na proleće zasijao u punom sjaju.
Ukoliko želite da promenite izgled vašeg vrta, sada je pravo vreme za promene. Biljke se mogu presaditi i u proleće, ali jesen je pravo vreme, jer je zemlja topla i još uvek vlažna, te će biljkama više odgovarati.
Pogledajte šta sve treba uraditi tokom jesenje sezone:
1. SREDITE ALAT  
Očistite i naoštrite ručni alat. Kosilice će možda morati na servisiranje, a noževi na oštrenje. Operite baštenske rukavice ili ih zamenite ako su stare.
2. PROVERITE HEMIKALIJE
Sortirajte svoje pesticide, herbicide i opremu za prskanje. Mnogi stariji proizvodi koji sadrže otrove zamenjeni su sigurnijim preparatima, niske toksičnosti. Proverite rok upotrebe i uklonite sve stare preparate. Proverite da li sve prskalice rade i da li su čiste.
3. SAKSIJSKO BILJE
Zamenite sve napukle ili stradale saksije. Presadite biljke kojima su saksije postale male ili kojima koren raste iz rupe za odvodnjavanje u dnu saksije. Uklonite stare i osušene biljke iz saksija.
4. DRVEĆE U DVORIŠTU
Pogledajte dobro drveće u vašem dvorištu. Proverite koliko zaklanja druge biljke svojom krošnjom, da li blokira sunčevu svetlost ka travnjaku ili se širi tamo gde ne bi trebalo. Uklonite niže grane, a ukoliko je potrebno uklonite celo drvo.
5. NAPRAVITE KOMPOST
Ako nemate gomilu komposta, vreme je da napravite jednu. Jesenje lišće je fantastičan izvor hranljivih materija i organskih materija. Kompost je najbolji proizvod za vašu baštu, a možete ga napraviti besplatno, dok smanjujete količinu otpada koji se odlaže na deponiju.
6. PREUREDITE PROSTOR
Jesen je sjajna prilika da uradite neka preuređenja u bašti. Dani mogu biti hladniji, ali zemlja je i dalje topla. Ovo je period kada treba posaditi sve sadnice listopadnog drveća, žbunja i žive ograde. Sada se obavlja i sadnja četinara. Zemljište je vlažno, što pogoduje novoposađenim sadnicama, a temperature se, po pravilu, ne spuštaju ispod nule. Većina listopadnih biljaka već je odbacila lišće i spremna je za zimu.
8. REŠITE PROBLEMATIČNE OBLASTI
Pažljivo pogledajte vaš vrt i poboljšajte problematične oblasti. Razmislite o konsultacijama sa pejzažnim arhitektama, koji vam mogu ponuditi prilagođena rešenja, obezbediti dizajnerske ideje i pomoći da izaberete najbolje biljke.
9. ODRŽAVANJE TRAVNJAKA
Jesen je najbolje vreme za sadnju travnjaka. Najbitniji korak prilikom sadnje trave je priprema zemljišta. Travu sadite u prvoj polovini oktobra. Tada je tlo još uvek toplo i mlada trava će imati čitavu zimu da ojača pre proleća. Na starijim travnjacima travu treba okositi na 2-3 cm dužine da bi se pospešilo bokorenje. Obavezno na ogoljenim mestima ponovo zasadite travu, a zatim nađubrite odgovarajućim đubrivima (NPK 3-1).
10. NEGA I SADNJA CVEĆA
Očistite uvelo i bolesno lišće sa cveća kao što su ruže i božuri. Bolesno lišće ne koristitite za kompost. U septembru možete posaditi božur, jer je to najbolji mesec za njegovo razmnožavanje. Zimzeleno šiblje i ukrasne trave su izuzetno dekorativne, pa ih možete zasaditi u vrtu i obezbediti predivne boje koje će mamiti poglede.

mojenterijer.rs

Popularni postovi