BILJKE osjećaju kada ih jedemo

Da biljke imaju inteligenciju, već je poznato, ali prema novom istraživanju provedenom na Univerzitetu Missouri u SAD-u, biljke osjećaju "napad", odnosno osjećaju kada ih jedemo i pokušavaju se "braniti", prenosi Business Insider.

Istraživanje je provedeno na biljci naziva Arabidopsis, koja je u srodstvu sa brokulom i keljem i koja se često koristi u ovakvim eksperimentima.
Naučnici su tokom istraživanja u blizini biljke puštali snimku vibracija koje ispušta gusjenica dok jede biljku i prema dobivenim rezultatima, čini se da biljka čuje i osjeća te vibracije te reaguje na njih jer za nju predstavljaju određeni stres.
Naučnici su zatim u blizini biljke puštali druge zvukove iz prirode i pratili reakciju biljke, i pokazalo se da zvuk koji ispušta gusjenica za biljku zaista znači stres.
"Prethodna slična ovakva istraživanja o tome kako biljke reaguju na zvukove, posebno na muziku, pokazala su da biljke osjećaju, a ovo istraživanje otišlo je korak dalje i pokazalo da zvuk koji ispušta gusjenica stresno djeluje na biljku, mijenja joj metabolizam i potiče stvaranje 'odbrambene' hemijskih stvari kojima je cilj odbraniti se", objašnjava Heidi Appel, jedna od naučnika koja je učestvovala u istraživanju.
haber.ba

Popularni postovi