Za šta sve služi RIBLJE ULJE

Pomaže razvoj mozga

Brojna istraživanja pokazala su da riblja ulja popravljaju dečje sposobnosti učenja, ali i njihovo ponašanje, a naročito korisnim pokazala su se kod dece sa ADHD i teškoćama u učenju. 

Nedavno je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Oksfordu pokazalo da suplementi omega 3 mogu poboljšati ponašanje i čitanje dece, ukoliko se uzimaju tokom 16 nedelja.

Sprečava srčani udar

Omega 3 masne kiseline smanjuju zapaljenja arterija koja dovode do srčanih udara, a deluju i kao antikoagulant koji poboljšava protok krvi. Postoje i dokazi da normalizuje neravnomeran srčani ritam.

Popravlja pamćenje

Suplementi omega 3 smatraju se odličnim za poboljšavanje kognitivnih funkcija. 

Studija objavljena u žurnalu “Neurology” otkrila je da ishrana bogata omega 3 može povećati volumen dela mozga odgovornog za pamćenje i zaštitu od demencije. 

Takođe, veruje se da smanjuje stvaranje plaka u mozgu koji se povezuje sa Alchajmerovom bolešću.

Za bolji vid

Čudesna svojstva ribljeg ulja osećaju se i kod osoba koje gube vid. Eksperimenti sprovedeni na Univerzitetu Harvard dokazali su da omega 3 smanjuje šansu od degeneracije makule izazvane starenjem, koja je glavni uzročnik slepila kod starijih osoba. Takođe, pomaže i u zaštiti od sindroma suvih očiju.
www.b92.net

Popularni postovi