6 stvari iz vašeg vrta koje vas mogu ubiti i to doslovno

6 stvari iz vašeg vrta koje vas mogu ubiti i to doslovno

Ljeto je i potpuno je normalno da želite što više vremena provesti na otvorenom. No, jeste li svjesni kakve sve opasnosti vrebaju u vašem dvorištu? Otkrivamo vam šest najčešćih te kako ih izbjeći.


Pesticidi

'Kemikalije iz pesticida koji se nalaze na travi bez problema mogu prijeći na djecu i kućne ljubimce dok se igraju na travi', kaže doktorica Susanne Bennett, autorica knjige The 7-Day Allergy Makeover. Pesticidi iz zagađenih potoka ili jezera lako mogu kontaminirati pitku vodu. Izloženost pesticidima povezuje se s povećanim rizikom od pojave raka i poremećaja hormona koji bi mogli uzrokovati probleme sa štitnjačom ili neplodnost. 

Pseći izmet


Koliko god vi mislili kako je to dobro prirodno gnojivo za vaše biljke, stručnjaci kažu kako to i nije tako. Dapače, upozoravaju kako u izmetu vašeg kućnog ljubimca postoje brojne opasne bakterije. Vaš ljubimac može imati virus ili crve, a da vi to i ne znate. Problem je u tome što se lako prenesu kada dođu u kontakt s vašom kožom, a potom uđu u organizam. Benett savjetuje da očistite iza svog psa te da izbjegavate hodati bosi. 

Krpelji


Napadne li vas krpelj možete oboljeti od lajmske bolesti. Ne potražite li na vrijeme liječničku pomoć može izazvati artritis, meningitis i probleme sa srcem. Kako biste to izbjegli, redovito i temeljito pregledajte svoje tijelo. 

Pčele


Ako ste alergični na pčele, trebali biste biti iznimno oprezni. 'Možete ih djelomično izbjeći itako da ne nosite odjeću jarkih boja niti parfem. Pokušajte ne jesti i ne piti ništa slatko jer to privlači kukce', savjetuje Bennett. 

Spaljivanje pokošene trave ili smeća


Osim opasnosti od izazivanja požara koji lako može izmaknuti kontroli, spaljivanje otpada može ispustiti kemikalije i izazvati ozbiljne zdravstvene nuspojave, uključujući astmu, teškoće u razvoju, zatajenja bubrega i zatajenja jetre. 

Sunčanje


O brojnim štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja sunčevim štetnim zrakama koje mogu izazvati rak kože, gotovo da i ne treba govoriti. Obavezno se zaštitite i ne pretjerujte sa sunčanjem.

Popularni postovi