Mašta u vašoj bašti...

Šta vam je sve potrebno da vaš vrt izgleda kao san? Nudimo vam nekoliko ideja i malih trikova koji će vašu baštu pretvoriti u pravu oazu. Osnova kojom se treba rukovoditi je ta da pustite mašti na volju i slobodno eksperimentišite.
 0 0Share0
UREDITE VRT: Mašta u vašoj bašti
Igrajte se sa bojama. Volite li ljubačastu lavandu, crvenu ružu ili pak bele perene? Neutralne bele boje cvetova su savršene za tamne uglove vaše bašte.Crvena, narandžasta, žuta sa druge strane su energični tonovi koji bašti daju draž i uzbuđenje i treba ih posaditi u centralni deo. Ljubičasta i plava sa fantastičnim nijansama od svetle do pastelne mogu se posaditi u senovitim mestima koje se oslanjaju na teksture listopadnog drveća. Uticaj različitih boja itekako deluje na opšte raspoloženje ljudi. Zato oslušnite sebe i proverite kako one deluju na vas, i time se vodite koji deo bašte će vam služiti za opuštanje, uživanje u jutarnjem doručku ili popodnevnom druženju.


Da li volite bujne zasade ili čiste linije savremenih baštenskih kreacija, engleske vrtove ili želite da vaša bašta bude u vikendica stilu? Da bi postigli efekat bujnog zasada koristite biljke nalik zimzelenim žbunovima kao što su božur, rododendron, hortenzija, ili cestrum kod koga cvetovi puštaju miris noću nalik jorgovanu a mogu dostići visinu i do 2m. Engleski vrt se bazira na uredno pokošenom travnjaku, oko njega prvo zasadite tamnije biljke grublje teksture, a u pozadini svetlije nežnije kako bi postigli harmoniju i jedinstvo. Za vikendica stil koristite razne vrste cveća, bile to jednogodišnje ili dvogodišnje, perene, lukovičaste biljke poput ciklame, zumbula ili irisa, a jedan mali deo odvojite za vašu malu baštu punu vitamina kao što je eukaliptus, origano, ruzmarin, nana.


Kada ste završili sa sadnjom biljaka, na red su došli baštenski elementi koji su neizbežni u svakom vrtu. Pod baštenskim elementima se podrazumevaju razne vrste pergola, garniture za odmor, paviljoni, razne vrste dekorativnih saksija i žardinjera. Takođe, ako ste ljubitelj malih vodenih površina, napravite malo jezerce ili fontanu. Svaki ovaj element možete napraviti sami uz pomoću starih stvari. Napravite klupicu za sedenje od starih dasaka, prefarbajte ih, postavite par jastučića i vaš kutak za odmor je gotov. Takođe, ako imate stare kantice upotrebite ih kao saksije ili obloge za saksije, farbom ili sprejom išarajte i dobićete detalje koji će upotpuniti vaš vrt.


Što se tiče jezerceta ili fontane, iskopajte rupu u delu bašte za koji mislite da je neiskorišćen. Prekrijte najlonom, postavite specijalnu podvodnu svetiljku koja će noću izgledati magično. Sakupite kamenčiće raznih oblika i boja, sa njima prekrijte najlon, postavite saksiju sa posađenim bambusom, napunite vodom i vaše jezece je gotovo.

I naravno, poslednji savet je da zakoračite u uređenu baštu, sa šoljom toplog čaja od domaće nane, uzmite vašu omiljenu knjigu i uživajte u prijatnim sunčevim zracima i mirisima iz vaše male oaze.
- See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/zivot/zdravlje/UREDITE-VRT-Masta-u-vasoj-basti.a-230591.267.html#sthash.yYjp0oC9.dpuf

Popularni postovi