Češnjak - Allium sativum

ImageČešnjak Allium sativum je povrtna kultura s razvijenom lukovicom. Član je porodice ljiljana, stigao iz srca Azije, uzgajali su ga Kinezi, Židovi, Egipćani. Povezan s vječnim životom jer se znalo da nudi mnoštvo sastojaka korisnih za zdravlje. Svaka glavica ili lukovica češnjaka sastoji se od nekoliko malih češnjeva koje na okupu drži vanjska ljuska. Širom svijeta uzgajaju se različite vrste češnjaka koje se razlikuju po boji, veličini i okusu. Slonovski češnjak je divovska vrsta, prethodnik suvremenog poriluka. 

Aromatični začin jedan je od najviše korištenih začina uopće, karakterističan po ljutom okusu i palećem mirisu. Upotrebljava se u svježem i osušenom stanju, kao pasta ili ekstrakt. Srodnici češnjaka su luk, poriluk, vlasac i luk kozjak.
Lukovica se sastoji od deset do dvadeset malih lučića, češanja koji su obavijeni čvrstom bijelom ili crvenkastom suhom ljuskom. Stoljećima se koristi kao začin i kao lijek vrlo širokog spektra djelovanja. 


Češnjak je jednako koristan kada se upotrebljava i kao svjež i kao kuhan i kao pečen.  Još su ga egipatski faraoni, stari Grci i Rimljani upotrebljavali da osnaže tijelo i suzbiju crijevne nametnike. I početkom 21. stoljeća češnjak se rabi kao blagi antibiotik. Mnogi ljekoviti učinci češnjaka poznati iz tradicionalne botanike znanstveno su istraženi i potvrđeni. Kako se svaki dan pojavljuju nove spoznaje o njegovoj djelotvornosti, jasno je da su istraživanja o njegovu ljekovitom učinku još daleko od kraja. Češnjak sadrži više od dvjesto biološki aktivnih tvari, uključujući vitamine C i B6, selen, fosfor, aminokiseline i enzime.


Češnjak je tisućama godina poznat kao ljekovita biljka širokog spektra djelovanja. Od ljekovitih tvari sadrži eterična ulja koja sadrže sumpor, specifičnog su mirisa, velike nepostojanosti i osjetljivosti. Od ostalih tvari tu su: alicin, aliin, dušične supstancije, biljne masti, mineralne tvari, polioze poput inulina i spoj vezan na jod. Sve spomenute tvari u češnjaku su u koncentriranom obliku, a ljekovite su već u vrlo maloj koncentraciji.


Češnjak normalizira ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih žila i opskrbu srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i smanjenja sklonosti trombozi.
Prema rezultatima nekih istraživanja, češnjak je jedno od najboljih sredstava u prevenciji i liječenju začepljenja krvnih žila. Češnjak usporava rast mikroflore u crijevima pa mu je na tom polju široka primjena. .
Najnovija istraživanja nedvojbeno pokazuju da češnjak posjeduje i antikancerogena svojstva, objavljeni su podaci da ulja iz češnjaka i crnog luka pokazuju pozitivno djelovanje protiv raka kože te da redovito uzimanje češnjaka smanjuje rizik od pojave raka debelog crijeva.
Svježi češnjak čuvajte na hladnom, suhom i zračnom mjestu bez utjecaja svjetlosti, možete čuvati i do tri mjeseca. Osim u svježem stanju, češnjak se priprema u proizvodnji i u obliku paste ili sušeni u obliku pahuljica, granula i praha.

Izvor:cvijet.biz

Popularni postovi