Palma - Ukras našeg doma

Palme zbog skučenog stambenog prostora pomalo iščezavaju iz naših domova. Njihov visok i krut rast traži mnogo prostora, pa se zato najviše drže na javnim mjestima – u dvoranama, halama, hotelima itd. U našim južnim krajevima rastu vani, u prirodi. Kod uzgoja u stanu u obzir se uzimaju samo one nježnog rasta, koje čak možete uzgajati i u ograničenom prostoru. Za uzgoj u stanu dolaze u obzir : Chamadorea, Cocos-palma, Hamerop, ili niska žumara i Fenix, ili sobna datulja.
palma za kuću

Ljeti treba palme po mogućnosti držati vani, na čistu zraku, na zaštićenu mjestu. Traže obilno zalijevanje, i po dvaput na dan, te redovito prskanje listova. U jesen ih treba unijeti u kuću da prezime na svijetlu mjestu, zaštićene od smrzavanja.
Izuzetak čine hamadoreja i kokos-palme koje zimi zahtijevaju temperaturu od 15° C. Zimi zalijevanje zavisi o temperaturi prostorije, u toplim 2-3 puta, a u hladnim jedanput na tjedan. Rado ih napadaju štitaste uši, protiv kojih se borite prskanjem.
Mlade palmice treba redovito svake godine presaditi. Teško se zakorjenjuju, pa ih nakon presađivanja treba oprezno zalijevati i vrlo lagano gnojiti. Starije se biljke presađuju svakih 4-5 godina. Razmnožavaju se sjemenom.

Izvor:savjetnica.com

Popularni postovi