Korisni savjeti 2

TEPISI
- Tepihe dva puta nedeljno čistite usisivačem, a za temeljno čišćenje upotrebite tresač.
- Budući da novi tepisi ispuštaju dlačice, neko vreme ih nemojte ni četkati ni usisavati, već ih ostavite da se dobro slegnu.
- Da bi se tepih ravnomarno trošio treba ga povremeno okretati. Kako se na tepihu ne bi ocrtavali obrisi nogu i nameštaja, na njih stavite gumene obloge.
- Tanke i lake tepihe obložite tankom penastom gumom kako se ne bi klizali.
- Tepihe nikada nemojte slagati, već ih rolajte kako se ne bi lomili.
- Ako vam se tepih ipak izlomi, prostrite ga po podu, navlažite i opteretite po celoj površini.
- Ako vam se tepih para po ivicama, prošite rubove nevidljivim bodom iglom i koncem.
- Zavrnute rubove tepiha možete "izglačati" ako pod rubove stavite težu tkaninu, gumu ili karton (možete ih prošiti ili zalepiti).
- Tepihe treba čistiti i zimi. Preporučljivo je izneti ih napolje, prostrti po snegu licem i odozgo tresti tresačem.
- Ako želite da osvežite boju tepiha, jednostavno ga pospite solju, urolajte čvrsto i ostavite preko noći. Sutradan tepih dobro istresite i usisajte.
- Resice na ruboovima tepiha ne smete češljati već samo četkati, a najboolje je da ih uredite rukom.
- Prilikom promeštanja nameštaja, na tepihu ili tapisonu ostaju duboke brazde. Da ih odstranite, ta mesta prepeglajte vrućom peglom preko jako mokre krpe. Zatim ta mesta na tepihu ili tapisonu iščetkajte.

TAPETE
- Tapete od papira, kao i foto-tapete, najlakše ćete očistiti krpom natopljenom u čisti alkohol.
- Na svim vrstama tapeta osvežićete boju ako ih prebrišete sunđerom natopljendm u mešavinu od jednakih delova vode i sirćeta ili vode i amomijaka.
- Crne mrlje od plesni, s tapeta očistite čistom flanelskom krpom natopljenom u alkohol.

LEPLJENJE TAPETA - U lepak kojim ćete sami lepiti tapete, dodajte nekoliko kapi terpentina. Tako ćete tapete lako nalepiti i na vlažne zidove i oni se meće odlepiti.

MRLJE NA ZIDOVIMA I PLAFONU
- Masne mrlje na zidovima očistite kašastom smesom beinizina i pudera (talka). Njome premažite mrlje i ostavite da se osuši. Premaz skinite mekom četkom.
- Da odstranite plesnive mrlje sa plafona, izmešajte kilogram karbida u četiri litre vode i dobijenom tečnošću nekoliko puta prebrišite mrlje. Kada sasvim nestanu, čišćene delove obojte. Plesan se više neće pojaviti.

BOJA ZA ZIDOVE - Kada ste odabrali boju za zidove, morate imati na umu da je boja na kutiji uvek za mijansu svetlija nego na zidu.

BUŠENJE KERAMIČKIH PLOČlCA - Ako želite da probušite keramičku pločicu, najbolje je da na željeno mesto pre bušenja zalepite leukoplast i na njemu ozhačite tačku bušenja. Tako ćete pločicu probušiti a da vam se pri tome bušilica ne kliza.

ZABIJANJE EKSERČIĆA U ZID - Da bez teškoća zabijete ekserčić u zid, na primer za vešanje slika, ekserčićprvo zabite u karton, a zatim ga zajedno sa kartonom pribite na zid. Tako će ekserčić stajati pravo, a zaštitićete prste.

Popularni postovi