Ljekovitost Crnog Sljeza

Sljez je trajnica s dobro razvijenom zeljastom stabljikom koja naraste i preko 1 m u visinu. Stabljika je okrugla, razgranata, više ili manje dlakava, a pri dnu često odrvenjela. Listovi stoje na dugim peteljkama i okruglastog su, bubrežastog oblika. Po rubu su razdijeljeni na 5 – 7 režnjeva. Iz lisnih pazušaca izbijaju po 2 – 4 velika pravilna cvijeta, sastavljena od 5 blijedoružičastih ili ljubičastih latica na kojima se ističu tamnije pruge. Biljka cvate od svibnja do rujna. Plod je spljošteni okrugli kalavac koji se raspada na 10 jednosjemenih suhih plodića. Korijen biljke je vretenast, slabo razgranat i mesnat. Biljka raste u blizini naselja, na zapuštenim zemljištima, po jarcima i livadama.
Sabiranje biljnih djelova
Ljekoviti su svi dijelovi biljke, korijen, listovi i cvjetovi. Za lijek se beru prvenstveno listovi, od lipnja pa sve do sredine rujna, i cvjetovi za vrijeme cvatnje biljke. Listovi se beru sa što kraćom peteljkom i to samo potpuno zdravi listovi koji po sebi nemaju nikakvih mrlja. Cvjetovi se smiju brati samo po suhom vremenu kada su potpuno otvoreni. I cvjetovi i listovi suše se u hladu u vrlo tankom sloju, na toplom i prozračnom mjestu. Cvjetovi pri tom ne smiju promijeniti boju. Korijen biljke iskapa se u ožujku, travnju i listopadu. Sjeme se sabire nakon što sazori u kolovozu i rujnu.
Ljekovitost biljke
Crni sljez je biljka koju su cijenili još stari Kinezi prije 5000 godina kao biljku koja rastvara sluz i otklanja probavne smetnje. Svi dijelovi biljke sadrže sluzi, a u listovima se nalaze još i trjeslovine i flavonoidi. Mladi listovi u svježem stanju sadrže dosta vitamina C, karotena, željeza i kalcija. Mogu se pripremiti kao varivo slično špinatu ili dodati juhama od povrća. Cvjetovi se koriste za ukrašavanje salata i drugih jela. Biljne sluzi lokalno djeluju na kožu i sluznice te sprječavaju i ublažavaju upale u probavnom traktu.
Pripravljanje čaja
Važno je napomenuti da se zbog sluzi, koja je najvažnija ljekovita tvar ove biljke, čaj priprema hladnim postupkom kako bi se sačuvala njegova ljekovitost. To znači da se sljez nikada ne smije kuhati ili preliti jako vrućom vodom. Čaj se priprema tako da se dvije pune čajne žlice suhog izrezanog sljeza (svejedno o kojem dijelu biljke se radi) prelije s 2,5 dl mlake vode i pusti da odstoji 5 – 10 sati. Zatim se čaj procijedi te se pije ili grglja ili se koristi za ispiranje i za klistiranje. Čaj, koji se pije protiv kašlja, dobro je zasladiti medom. Kod promuklosti mlaki čaj grglja se više puta dnevno. Obloge od čaja koristimo kod upala na koži, svrbeža i suhe kože, a kod gangrenoznih rana nastalih zbog proširenih vena koristi se topla kupelj od listova i cvjetova koji se preliju kipućom vodom i ostave poklopljeni pola sata. Kupelji se primjenjuju tri puta dnevno i svaki put se priprema svježi oparak. Kod kataralne upale dišnih puteva, za lakše izbacivanje sluzi, priprema se čaj od 15 g cvjetova kuhanih u 2,5 dl mješavine od pola vina i pola vode, uz dodatak 2 žlice meda.   Mojcvijet.hr

Popularni postovi