Gorocvijet - biljka koja jača srce

Legenda kaže da je gorocvijet, koji još nazivamo vilina kosa i zečji mak, ime dobio po mladiću Adonisu iz čije je krvi niknuo cvijet te latinske riječi vernalis što znači da pripada proljeću. Ruski liječnik Bubnov 1879. godine potvrdio je ljekovito djelovanje gorocvijeta kao srčanog digitalisa koji zamjenjuje naprstak. Gorocvijet je tradicionalno poznata biljka u narodu za liječenje tegoba srca iako je poznato da je otrovna.
U malim količinama djeluje kao srčani tonik te krijepi, jača i liječi srce (stimulira rad srca, povećava srčanu kontraktilnost i uzrokuje kontrakcije manjih arterija u cijelom tijelu, čime se povećava arterijska napetost što dovodi do smanjuje frekvenciju pulsa i regulira srčani ritam, i to naročito kod tegoba s vodom oko osrčja kada je potrebno pojačati diuretsko djelovanje, pojačava se volumen izlučene mokraće, smanjuje se edem nogu, pojačava izlučivanje uree, mokraćne kiseline, pomaže kod kroničnog oboljenja srca, ubrzanog i nepravilnog rada srca, tahikardije, ateroskleroze, slabosti srca, valvularne insuficijencije, angine pektoris, slabosti srca, kod bubrežnih bolesti, kod zaraznih bolesti, kod osoba koji imaju u narodu zvano masno srce, kod pretilosti, ima sposobnost proširenja koronarnih žila, kod vodenih bolesti), djeluje kao kardik (ljekovito djeluje kod srčanih grčeva, bolesti bubrega povezanih s bolestima srca, miokarditisa, endokarditisa, perikorditisa), antiinflamatorik i diuretik kod tegoba s bubregom i mjehurom (uzima se kod upalnih stanja, otežanog mokrenja), antidot kod trovanja s nikotinom, antidepresiv kod neuroza (preporučuje se kombinacija s valerijanom, umiruje srčane napade, kod razdraženosti), nervne bolesti srca, djeluje kao sedativ kod živčanih bolesti (kardiosedativ, umiruje i otklanja te sprečava napadaje kod padavice, epilepsije), stimulans kod tegoba s niskim tlakom, Basedowljeve bolesti, antireumatik (kod reume i reumatskih bolova).

Gorocvijet uspješno zamjenjuje naprstak – digitalis, poznatu biljku za liječenje bolesti srca. Valja napomenuti da nema opasnosti od navikavanja ili gomilanja u organizmu.
Uzimamo u pravilu lijek pod kontrolom liječnika, najdulje 14 dana te napravimo pauzu od tjedan dana. Gorocvijet rabimo još i kao diuretik, digitalis, homeopatik, kardik, sedativ, srčani tonik, vazokonstriktor.
Toksičnost: srčano aktivni glikozidi adonivernozid i adonitoksozid usporavaju srčani rad i izazivaju sistolički grč kod nekontrolirane uporabe.
Moguće su nuspojave kod laganog prekoračenja doze kao što su povraćanje, slabost itd.

Piše:Ivan Lesinger
Izvor:domivrt.vecernji.hr

Popularni postovi