Upoznajte Gospinu kosu i njena ljekovita svojstva

Grčko ime gospine kose, Adiantum capillus – veneris L, u prijevodu znači odbija vodu, a capillus i Venerus – Venerina kosa. Dioskorid i Plinije (23. – 79. pr. Kr.) rabili su gospinu kosu za liječenje astme, kašlja, jetre i bubrega. Kao biljka za kašalj rabi se stoljećima u svim zemljama gdje raste s jakim uvjerenjem u narodu da jača rast kose.
Ljekovita uporaba gospine kose u našim krajevima prilično je rijetka jer su joj staništa siromašna, ali je zato u krajevima gdje raste poznata njezina uporaba u liječenju bolesti dišnih organa i putova, najviše za izradu sirupa za kašalj, depresivni kašalj, grčeviti kašalj, bronhitis, katar bronha i dišnih putova, za izbacivanje, iskašljavanje tvrdokorne sluzi. Ujedno sprečava stvaranje sluzi, raznih infekcija, upala grla, prehlade, gripe, nazeba.

Služi kod iritirane sluznice, slabog daha – disanja, nosne kongestije, otežanog disanja, posebno kod kratkog daha, zatim kod bolesti želuca i crijeva (posebno za izbacivanje nametnika – crva, kao i za stimuliranje peristaltike kod neredovite stolice), bolesti kose (čaj od listova, a kod prhuti, za pranje, namakanje i ispiranje te za jači rast i gušću kosu, rabi se čaj od korijena kojim masiramo vlasište kose, kao i za razne kožne nečistoće), bolesti bubrega i mjehura (razbija kamence u bubregu, mjehuru i slezeni), kod pijeska u bubregu, mjehuru, pri infekcijama, bolesti krvi (za pročišćavanje), bolesti jetre i žuči (za detoksikaciju jetre, bolji rad žuči, kod žutice), kod trovanja alkoholom (u prvom redu za liječenje posljedica trovanja kao i za detoksikaciju cijelog organizma), ugriza zmija i uboda insekata (obloge od usitnjenih svježih listova stavljamo na mjesto ugriza otrovnih i neotrovnih zmija te uboda osa, pčela, stršljena i ostalih insekata), kod ugriza bijesnog psa, za ženske bolesti (uzimamo čaj kod neredovite mjesečnice ili raznih poremećaja pri čemu je potrebno normalizirati ciklus, ali i kao kontraceptiv), protiv bolesti kože, kose (slab rast, alopecija).

Nova znanstvena istraživanja potvrđuju veliku ljekovitost gospine kose, pogotovo u svakodnevnoj borbi protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala, kod dijabetesa te raznih virusnih bolesti.
Uspješno uništava E. coli, staphilococcus, proteus, pseudomonas... Gospina kosa pojačava stvaranje mlijeka u dojilje.
Gospinu kosu rabimo kao antitusik, antibakterik, antiviral, antimikotik, antidijabetik, antioksidans, antiinflamatorik, depurativ, dermetik, detoksikant, emenagog, ekspektorant, emetik, galaktogog, febrifug, laksativ, pektoral, refrigent, stimulant, tonik, vermifug.
U trudnoći se ne preporučuje piti čaj od gospine kose.

Piše:Ivan Lesinger
Izvor:domivrt.vecernji.hr

Popularni postovi