Lupin - Vučjak


Lupinus je višegodišnja biljka koja se zbog svog prelepog izgleda često gaji u našim baštama. Pripada porodici mahunarki i fiksator je azota. Cvetovi su visoki i izduženi poput sveća, a prekriveni su sitnim cvetićima poput cveta mahune. Cvetaju u raznim bojama kao što su bela, žuta, ružičasta, narandžasta, ljubičasta, a mogu biti i u kombinaciji tih boja. Ovo je idealna biljka koja se sadi na peskovitom, blago kiselom zemljištu bogatom humusom. Može da raste i u siromašnijem zemljištu, a ima sposobnost da obogaćuje zemljište pomoću korisnih bakterija koje pretvara u azot.

Posađene u grupicama prave prekrasne skupine u baštama, a mogu se koristiti kao rezani cvet. Ocvale cvetove treba orezivati i ne dozvoliti biljci da stvara seme, na taj način će duže cvetati. Tek na kraju ostavite po neki cvet, da prikupite seme. Voli da raste na sunčanom mestu, ali i u poluseni lepo napreduje. Pošto je biljka prilično krupna, potreban je razmak između biljaka, najmanje oko 50 cm. Naraste u visinu od 80-120 cm, a cveta od aprila pa sve do jula meseca. Veoma se dobro razmnožava iz semena, kako vlastitog (prikupljenog) tako i kupljenog.

Najlepše vrste Lupinusa su hibridi Rusel: "Kastelan" plavih tonova sa belim vrhom, "Edelknabe" crveno-purpurnih cvetova, "Kronleuchter" u žutim bojama, "Schlobfrau" ružičastih boja sa belim vrhovima itd. Ima i novih hibrida L. polyphyllus: "Minarete" višebojna mešavina koja naraste samo do 60 cm u visinu.

Pošto je ovo uglavnom visoka biljka uvek je posadite u pozadini bašte. Listovi su skupljeni u rozetu koja se sastoji od desetak izduženih liski.

Izvor:bastovanstvo.rs

Popularni postovi