ČETIRI načina da spriječite štucanje

1 - UMERENI OBROCI 

Preobilni obroci opterećuju želudac, što izaziva štucanje. I kada prebrzo jedete ili pijete, javlja se ovaj refleks. Zato je važno imati više manjih obroka tokom dana, umesto jednog ili dva obilna. Jedite male zalogaje, dugo žvaćite i ne razgovarajte za vreme jela, da ne biste gutali previše vazduha. 

2 - PRIRODNI LEKOVI 

Ukoliko je štucanje posledica emocionalnog stresa ili uzbuđenja, posle glavnog obroka popijte čaj od kamilice i pitome nane jer oni imaju umirujuće dejstvo na nervni sistem, a pomažu i kod pretovarenog želuca. Može da koristi i lagana masaža kože u području želuca kremom koja sadrži cvet kamilice. Anisov čaj smiruje štucanje. 

3 - IZBEGAVAJTE HLADNO I VRUĆE 

Izbegavajte hladno piće uz topli obrok, kao i previše vruću ili suviše hladnu hranu. Preterani unos alkohola i gaziranih sokova, malo tečnosti, nedostatak vitamina, kao i začinjena i ljuta hrana dovode do štucanja. Izazivači su ponekad i pečen hladan krompir i velike količine luka u ishrani. 

4 -TRENUTNA POMOĆ 

Da bi štucanje prestalo, zaustavite dah, gurajte jezik snažno prema nepcima, na iskap popijte cašu mlake vode ili uzmite kašicicu šećera natopljenu jabukovim sirćetom. Komadići suvog hleba, kockica leda ili parče tamne čokolade, koristiće vam kao trenutna pomoć. Pritisnite s dva prsta, pet sekundi, udubljenje između grkljana i vratnog mišica. 

b92.net

Nedeljnik Cica 

Popularni postovi