Jesenja sadnja voćaka u Vašoj bašti

PREDNOST JESENSKE SADNJE VOĆAKA

Berba je u tijeku, no savjesni voćari bilo da su amateri ili profesionalci već sada razmišljaju kada saditi novi nasad - u jesen ili proljeće.
Priprema tla je važan čimbenik za budućnost budućeg voćnjaka, no za one voćare koji nisu još pripremili zemljište postoji mogućnost da to naprave još uvijek u optimalno vrijeme prije sadnje.
Voćari amateri uglavnom sade u jame, jame treba iskopati prije sadnje, dimenzije jama moraju biti 100x100cm i dubina 60cm.

Voćari profesionalci obavezno trebaju duboko obraditi površinu, dubina ovisi o voćnoj kulturi i tipu tla i ona se kreće od 45 cm pa do 70 cm.
Pravodobna priprema tla i sadnja voćki u jesen imaju veliku prednost, te jamči odličan primitak voćki i raniji dolazak u rodnost.

Voćka brzo obnavlja korijenov sustav, manji je gubitak rezervnih hranjiva, a poznato je da korijen u jesen ima intenzivan rast i obnovu oštećenog korijena prilikom vađenja sadnica što znači da voćka koja je posađena u jesen u proljeće ranije kreće, nije doživjela « šok» ako je sadimo u proljeće .
U jesen posađena sadnica ima veći porast što će biti odlučujuće  i pozitivno se odražava na brže dolaženje voćke u rodnost.
Jesensku sadnju treba obaviti odmah poslije opadanja lišća, odnosno dok se sadnice izvade iz rasadnika, klasiraju, deklariraju odnosno etiketiraju i stave u promet.

 Prema našim dugogodišnjim iskustvima to je obično početkom studenog, to ne znači da ne možemo saditi i kasnije ako vremenske prilike dozvole i kasno jesenska sadnja, pa čak i zimska, ako tlo nije smrzlo je povoljnije nego proljetna sadnja.
No i rana proljetna sadnja je povoljnija nego kasna u proljeće. Kasna proljetna sadnja je moguća samo ako su se sadnice čuvale u hladnjači i ako postoji mogućnost zalijevanja.
Sadnja u ranu jesen omogućava sadnici dobro učvršćenje u tlu, odnosno dobar kontakt s tlom, te obnovu korjenovog sustava.
U ranu jesen tlo je uglavnom još toplo, te je vlažno, to su uvjeti za rast korijenja koje obrasta tanjim vlasastim korijenjem.
Oštećeni deblji dijelovi korijenja stvaraju kaluse, tako da i ti dijelovi mogu rasti novi korjenčići koji nastavljaju rast. Tijekom jeseni i zime tlo se slegne od kiša i snijega, te nastaje odličan kontakt između tla i korijenja koje se je obnavljalo i nastavilo rast još u jesen.

U takvim uvjetima mlada voćka ima odlične preduvjete prezimljavanja, te u proljeće prije kretanja vegetacije, nastavlja se intenzivan rast korijena i tako dobro razvijen korijen, kad krene vegetacija lagano osigurava i transportira vodu i hranu u sve dijelove voćke.
To su prednosti ranojesenjske sadnje, no to ne znači da voćke ne možemo saditi u proljeće.
U priobalju naše zemlje od Istre do Konavala, može se saditi cijela jesen, pa čak u zimi, ako su zime blage.
Na kraju moramo zaključiti što ranija jesenska sadnja ima svoje prednosti, no kasna proljetna sadnja izaziva niz nepovoljnih čimbenika.

Korijen se ne pripremi, nije se razvio i u proljeće kad krene vegetacija nije sposoban nadzemni dio voćke opskrbiti vodom i hranjivim tvarima, jer korijen tek počinje obnovom i rastom, trpi nadzemni dio voćke i upravo radi toga dolazi do zastoja u rastu, pa čak i do lošeg primitka, što se kasnije odražava na dolaženje nasada u rodnost, a konačno i na rentabilnost nasada.

Kada su se voćari odlučili bilo amateri ili profesionalci za sadnju, osim roka sadnje ostaje još čitav niz stručnih pitanja, a odgovor trebaju potražiti od stručnjaka voćara, a to su pitanja vezana, gdje saditi pojedinu voćnu vrstu i sortu, priprema tla, tehnika sadnje, uzdržavanje plodnosti tla, ishrana i gnojenje voćaka, berba, čuvanje i zaštita te čitavi niz pitanja iz voćarstva možete dobiti od autora ovog kratkog stručnog članka.

vocarskicentar-ivkovic.hr

Popularni postovi