TREŠNJA - riznica zdravlja

Zbog svežine, arome i slasti trešnja (Prunus avium) je, može se reći, najomiljenija voćka juna. Njom su se sladili još u bronzanom dobu, a danas je rasprostranjena po celom svetu sa više od 900 sorti. 

Treba jesti što više, jer njena lekovita svojstva, poznata još od davnina, danas dobijaju potvrdu i zvanične medicine. Trešnje po šoljici serviranja sadrže zanemarljivih oko 85 kalorija, ali dosta belančevina, ugljenih hidrata i vrlo malo masti. Veoma je bogata vitaminima A, C, a u nešto manjim količinama i vitaminima B1, B2, B3 i B6. U trešnjama ima dosta folne kiseline, kao i minerala kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka. Narodna medicina je veliča kao lek za giht i artritis, tvrdeći da je 20 trešanja deset puta delotvornije od aspirina. 

Da olakšavaju bolove od artritisa tvrde i naučnici iz Mičigena. Takođe ističu da trešnje imaju i izuzetno antiinfektivno delovanje, a da kao bogata riznica antioksidanasa usporavaju dejstvo uzročnika starenja. Ukazuju i na korisna svojstva trešnje u borbi protiv bolesti srca i karcinoma. 

Antikancerogena svojstva potiču od flavonoida izokvercina i kvercina, koji predstavljaju najjače antikancerogene materije. Osim toga, elaginska kiselina koja se u većim količinama nalazi ne samo u trešnji, već i u višnji, jagodi i malini, takođe predstavlja snažan antioksidans koji sprečava oštećenje DNK ćelije, a samim tim smanjuje mogućnost oboljevanja od raka. Mogu da se jedu u neograničenim količinama jer ne iritiraju želudac. 

Ali su zato sjajan izvor bora, koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu. Svoju delotvornost pokazale su i kao hrana za dobar san. 

Međutim, trešnje ne treba jesti pre ručka jer mogu da uspore izlučivanje želudačnih sokova za varenje, što može da oteža varenje mesa. I nakon konzumiranja trešanja ne treba piti vodu, a pogotovo ne pivo ili druga alkoholna pića. 

Savet: Trešnje je najzdravija i najukusnija sirova, a termički obrađena gubi značajan deo arome, boje i slatkoće. Da bi trajale duže neoprane ih treba spakovati u plastične kese, i u frižideru čuvati najduže dva do tri dana.

b92.net

Popularni postovi