GREJPFRUT - "zabranjeno voće"
Kod kupovanja grejpa
obratite pažnju na izgled kore. Izbjegavajte grejp s tamnijim mrljama na kori,
jer je to znak starenja, odnosno lošeg tretiranja prilikom uskladištenja i
transporta. Grejp se naročito konzumira ocijeđen u sok ili svježe narezan na komade.
Dodaje se u voćne
salate koje oplemenjuje svojim ukusom i izgledom te u mesne i riblje salate
kojima pruža svježinu.
Grejp ili grejpfrut
je tropska biljka iz porodice agruma gorkoga okusa. Plod je zimzelenog drveta
koje uobičajeno raste do šest metara u visinu, ali može dostići i trostruko
veću. Plod grejpfruta je svijetložute do zelenkaste, a postoji i sorta crvenog
mesa, tzv. crveni ili krvavi grejp.
Prvi nasadi
grejpfruta smatra se da dolaze sa Barbadosa, u 18. vijeku, gdje su ga zvali
“zabranjeno voće”. Nakon toga se spominje na Jamajci, a naziv grejpfrut
pojavljuje se tek od 1814. godine. Najveći proizvođači ovog voća su SAD, Kina i
Južnoafrička Republika.
Energetska
vrijednost 100 g svježeg grejpa iznosi 32 kcal/134 kJ. Od toga sadrži 8,1%
ugljikohidrata, 0,63% proteina i 0,1% masti.
Grejp nije bogat
mineralima, a sadrži manje količine kalcijuma. Od vitamina grejp sadrži vitamin
C, tiamin, riboflavin, vitamin B6 i vitamin A.
Kad u trgovinama i
na pijacama imamo mogućnost odabrati između dvije ili više sorti grejpa,
preporučujemo da se odlučite povremeno za crveni grejp. Osim što je
primamljivog izgleda, ovaj grejp je poseban po svom visokom udjelu
fitohemikalije likopena, koji se pokazao kao najjače svojstvo zaštite organizma
od štetnog djelovanja radikala.
U organizmu je lak
za probavu i visoke je iskoristivosti, te se zadržava u krvi do šest sati.
Grejp je kao i svi citrusi
odličan izvor vitamina C, koji ima vrlo važnu ulogu u jačanju imunološkog
sistema. Konzumiranjem grejpa štitimo i zdravlje kardiovaskularnog sistema, jer
vitamin C smanjuje rizika od srčanog i moždanog udara ili raka.
Stručnjaci
preporučuju uz grejp i čašu zelenog čaja, naime studije su utvrdile
sinergističko ljekovito djelovanje fitonutrijenata iz obje namirnice.
Izvor: nezavisne novine