Šareno cvijeće za sive dane


Kada je riječ o pomenutim šarenim glavicama, ma kako tužno i uvelo izgledale u saksijama, mogu još dugo da uveseljavaju oko posmatrača. 

Potrebno je samo očistiti grane od listova i ostaviti samo cvjetiće na vrhu, formirati buket, uvezati ga i okačiti naopako da se osuši. Ako ga odmah aranžiramo u posudu, stabljike će se saviti, iskriviti i cvjetovi će se opustiti. 

Umjesto toga, naopako okrenuti buketi koji se osuše zadržaće ispravljen i čvrst izgled svakog cvijeta. Poslije nekoliko dana, odvezati i staviti u vazu ili žardinjeru.

Dan i noć je veoma popularan i rasprostranjen u našim krajevima. Najčešće je u kombinaciji svjetlije i tamnije plave boje, pa mu je otuda i ime. 

Cvjetovi su različite veličine, od minijaturnih do gigantskih. Zajedničko svim vrstama je da su bez mirisa, da bujno cvjetaju i da mogu biti jednobojni ili različitih kombinacija široke lepeze intenzivnih boja. Biljka je otporna na vremenske uslove, uspijeva na sunčanim i polusjenovitim mjestima. 


Da bi bujno cvjetala, ova biljka zahtijeva bogato zemljište. Ne smije se previše zalijevati, ali zemlja mora da bude uvijek umjereno vlažna. 

Sade se i u žardinjere i viseće saksije. Ako to niste već uradili, sada perene izvadite iz zemlje, razdijelite ih i posadite na drugo mjesto. Razlikuju se po visini, veličini i obliku lista, veličini i boji cvijeta, ali i po vremenu cvjetanja. 

Visina im se kreće od nekoliko centimetara do preko dva metra. Cvjetovi su svih boja sunčevog spektra, uključujući i bijelu, a vrijeme cvjetanja, zavisno od vrste. Niske perene redovno orošavajte, u rano jutro ili uvečer. 

Oslobođenje.ba


Popularni postovi