Savjeti za uzgoj limuna

Ne postoji ljepši osjećaj nego kada u svom vrtu imate prekrasna stabla limuna koja vam dočaravaju egzotičnu atmosferu. Ova zimzelena stabla cvjetaju dva puta godišnje, a mogu narasti između 3 i 6 metara visine. Slijede savjeti za uzgoj limuna.

Kako uzgojiti limun? Koliko ste se puta našli da ste šetali naseljem i sa zavidnošću promatrali čudesna stabla limuna u tuđem vrtu? Sigurno ste ih primijetili kod mnogih jer se radi o stablima koja daju tako vrijedne plodove s bogatim izvorom C vitamina.
Limun je poznat po stablu kojeg uljepšavaju prekrasni bijeli cvjetovi, zeleni listovi i te vrijedni plodovi koji mogu biti zelene i žute boje. Zbog lijepog izgleda, a i zbog zaštite od niskih temperatura, mnogi su se odlučili na uzgoj unutar kuće.
Stablo limuna može cvasti dva puta godišnje, a ako ste se odlučili za proljetnu cvatnju to je vrijeme za najbolje plodove koji na branje mogu čekati i do dva mjeseca. Limun može cvasti i krajem ljeta tako da na raspolaganju imate plodove za branje tijekom cijele godine.
Stablo limuna najbolje podnosi suptropsku i tropsku klimu te mediteransku. Veliki problem za citruse predstavljaju zimske temperature pa ga zato treba dobro zaštititi. Zbog toga što je osjetljivo na vanjske temperature mnogi se odlučuju na sadnju u posude koje se kasnije unose u zatvoreni prostor.

Stručnjaci savjetuju sadnju u propusno tlo, a da bi povećali propusnost tla uvijek možete dodati i malo pijeska. Upravo je ovo tlo važno jer limunu ne odgovara previše vode koja može ugušiti korijen, dok premalo vode može dovesti do opadanja lišća.
U periodu od travnja do rujna zalijevate svaki drugi ili treći dan, izvan ovog razdoblja ga zalijevate umjereno. Za vrijeme važnog vegetacijskog razdoblja stablo limuna je potrebno gnojiti svakih petnaest dana.
Limunu najbolje pogoduju prostorije s puno svjetlosti i s najvećom dnevnom temperaturom do 20 °C. Uz dovoljnu količinu svjetla i male promjene u temperaturi možete očekivati cvjetanje tijekom cijele godine.

Ako ne možete osigurati potrebnu temperaturu važno je da biljku smjestite u prostoriju u kojoj nema puno svjetla kako bi mogla prijeći u fazu mirovanja. Pobrinite se da vam stablo limuna uspije kako bi mogli uživati u plodovima od velike važnosti za zdravlje.
Autor: S.Š.,savjetnica.com

Popularni postovi