Saznajte kako na pravilan način uzgojiti sobnu lozu (Cissus)

Cissus – sobna loza – biljka je puzačica, vrlo prikladna za mali stambeni prostor, jer se može držati na polici i niskom namještaju, ili se može – posađena u prikladnu posudu -objesiti na zid. Kod nas se cissus pojavio tek nakon drugoga svjetskog rata. Ako sobnu lozu pravilno uzgajate, postoji mogućnost da će se razviti u bujnu i zelenu biljku koja s vremenom može narasti toliko da prekrije cijeli zid.

Najvažnije pri uzgoju ove biljke je umjereno zalijevanje, jer ne podnosi preveliku vlagu, ali se korijenova bala ipak ne smije nikad sasvim osušiti. Osjetljiva je i prema prejakim otopinama gnojiva, a treba ju i štititi od najjačeg sunca.
Ako životni uvjeti nisu izjednačeni, na lišću se znaju pojaviti mrlje, nakon čega se lišće počne sušiti i padati, a često obamire i veći dio korijenja. Razmnožava se pomoću resnica.

Presađuje se po potrebi u smjesu lagane, humozne zemlje, klijališne zemlje, pomiješane s dosta pijeska. Treba osigurati odvod suvišne vode.
Osim zelenolisne vrste, Cissus anratica, vrlo je lijepa, ali i osjetljiva, šarenolisna vrsta poznatija kao Cissus discolor.


savjetnica.com

Popularni postovi