Vrijeme za branje koštunjavog voća

Konačno je stigao i taj trenutak! Prve zrele jabuke i kruške su spremne za branje. Važno je da znate koje je pravo vreme za berbu jer se šećer i kiseline nalaze u srazmernim količinama samo kada su jabuke i kruške u potpunosti zrele.

Prvi pokazatelj zrelosti jabuke je boja koja je tipična za njenu vrstu. Test „uvrtanja“ je još jedan način za utvrđivanje zrelosti. Ako nežno uvrnete peteljku, trebalo bi da se lako odvoji od grane. Na kraju bi trebalo da proverite da li su koštice plodova poprimila braon boju. Test ukusa za utvrđivanje zrelosti nije od koristi za koštunjavo voće. Kruškama je potrebno nekoliko dana nakon branja da oslobode aromu i najbolje ih je brati dok su čvrste. Takođe, dosta sorti jabuka – kao što je, na primer, Jonagold – dobija odličan ukus tek ako odstoji nekoliko nedelja.

Hladna, mračna i vlažna prostorija je idealna za skladištenje koštunjavog voća. Prostoriju u koju se odlaže voće bi po mogućstvu trebalo provetravati. Nedostatak vlage možete nadomestiti postavljanjem posuda sa vodom u prostoriju.

Prilikom skladištenja voća, proverite da li su jabuke ili kruške nagnječene ili su ih oštetili insekti ili su pak trule. Trulo koštunjavo voće može da „zarazi“ ostale voćke u okolini. Do toga dolazi zbog toga što koštunjavo voće ispušta etilene koji ubrzavaju sazrevanje ostalih jabuka ili krušaka i mogu dovesti do njihovog truljenja.

Voće bi trebalo odlagati u gajbice za voće ili u ravne kutije. Kutije mogu biti obložene strugotinama ili rebrastim kartonom. Ako koristite duboke kutije, preporučujemo vam da postavite rebrasti karton između redova voćki kako se ne bi nagnječile. Ako kutije prekrijete perforiranim filmom, voće se neće tako brzo osušiti. Voće možete skladištiti u perforiranim kesama od polietilena. U svakom slučaju, uskladišteno voće bi trebalo redovno proveravati kako biste mogli brzo da uklonite pokvarene jabuke ili kruške.

Popularni postovi