Bijeli jasen - ljekovita svojstva

Jasen bijeli – ljekovitost i opis:
Listopadno stablo s rahlom i nepravilnom krošnjom.
Listovi su dugi i neparno-perasti, a čini ih 9-15 nazubljenih i uskih lisaka. Kora stabla smeđecrvenkasta koja se u starosti ljušti. Cvjetovi neugledni, skupljeni u metlice, viseći, te se otvaraju prije listanja poradi oprašivanja. Plod je krilasta roška – perutka. Vrijeme cvatnje je svibanj i lipanj.
Miris i okus: Gorkii ljuti okus koji steže, i bez naročitog mirisa.
Stanište: Raste samoniklo sve do 1500m visine, među hrastovom šumom, bukvom, brijestom, javorom, a voli vlažna mjesta itd.
Branje i prerada: Za lijek se rabi pup (većinom sabiremo za jelo te za konzerviranje u octu), list (ubrane listove odvojimo od lisnih peteljki, sušimo na toplom i prozračnom mjestu u tankom sloju, te ih poslije sušenja usitnimo), kora (sabiremo u rano proljeće ili jesen s grana koje su stare najmanje 5 godina, izrezanu koru usitnimo te ju sušimo na toplom i prozračnom sunčanom mjestu), cvijet (za vrijeme cvatnje, sušimo ga brzo na toplom i prozračnom mjestu u hladu), plod (ubiremo dok su mladi i zeleni, te ih možemo konzervirati u octu ili ih pripremiti za jelo itd), sjeme (sabiremo u rujnu ili kad otpadne u zimi ili u rano proljeće.


Ljekoviti sadržaj: eteričnog ulja, fraksina, fraksinina, inozita, manita, kvercitrin, dekstrin, kumarin, rutin, treslovine, gumu, jabučnu i taninsku kiselinu, raznih minerala itd.
Plod – sjeme (uzimamo u obliku čaja od ploda koji ima izvrsno djelovanje kod tegoba s jetrom u prvom redu kod detoksikacije jetre te kod insuficijencija jetre, slab rad jetre, kod žutice, za jače izlučivanje mokraće, te za izbacivanje pijeska ili kamenca iz bubrega i mjehura, kuhano s vinom djeluje diuretično, to jest tjera na učestalo mokrenje, pomaže u tegobama reumatskih bolova, gihta) itd.
Zapadna pučka medicina rabi jasen bijeli kao adstrigent, antiartritik, antidijabetik, anti-giht, antikatarik, emetik, antireumatik, diuretik, diaforetik, febrifug, karminativ, katarik, laksativ, tonik, za liječenje: bolesti mjehura, bolesti živaca, bolesti bubrega, bolesti reume, bolnih zglobova, groznice, konstipacije, malarije, parazita u crijevima, peritonitis, raznih rana i povreda kože, sifilisa, svraba – skabiesa, tuberkuloze, visokog tlaka, vodenih bolesti, ugriza zmije, ugriza, upalnih stanja, za regulaciju šećera u krvi, za ispiranje lica, za znojenje, te za magičnu moć – snagu itd. Također se navode i ostale slične primjene u liječenju s bijelim jasenom s dodatkom da se čaj od listova rabi i kod gripoznih stanja.
Najčešća uporaba u čajnim mješavinama je s metvicom, bosiljkom, mažuranom itd. (poradi boljeg okusa).
Kontraindikacije nisu poznate.
Ljekovito djelovanje bijelog jasena.
Najpoznatija ljekovita djelovanja bijelog jasena odnose se na list i koru. List (antireumatik, antigiht, diuretik, dijaforetik, detoksikant, katarik, laksativ, purgativ) bijelog jasena tradicionalno se priprema za liječenje:
- bolesti bubrega i mjehura (upalna stanja, za otapanje kamenaca i pijeska, te za preventivno djelovanje protiv stvaranja kamenca, za čišćenje i pojačano izlučivanje mokraće itd)
- želuca i crijeva (potiče probavni sustav, laksativno djelovanje – potiče crijeva na pražnjenje, slično djelovanje kao i sena)
- reumatskih tegoba
- podagre ili gihta (kod otečenih zglobova, bolnih zglobova, vode u zglobovima, bolnih stanja gihta kod oteklina palca i jako bolnog palca itd.
- vodenih bolesti (ascitis, tegobe sa vodom u nogama itd)
- te za proljetno čišćenje organizma
- i za izradu jastučića ili ležaja za reumatične bolesnike (jastuk ili madrac napunimo sa listovima paprati i listovima bijelog jasena itd)
Kora drveta je staro ljekovito sredstvo:
protiv groznica te za to djelovanje navode i slično djelovanje kinina (bijeli jasen u nekim narodima Europe nazivaju i Evropski kininovac, te ga preporučuju kod svih vrsta infekcija bile one virusne ili bakterijske itd)
- za tegobe rada crijeva (nametnici-paraziti u crijevima, proljeva, dizenterije, raznog krvarenja itd)
- za sifilis
- za otekline limfnih čvorova (skrofula)
- te kao lijek koji jača cijeli organizam (pijenje vina iz vrčeva koji su napravljeni od drveta bijelog jasena)
- za skidanje visoke temperature tijela, ako koru bijelog jasena kuhamo u vinu tada dobivamo jaki diuretski napitak koje tjera na učestala mokrenja
- za sužavanje perifernih krvnih sudova
- te teške i dugogodišnje rane
- za čireve na nogama (ispiranje bolesnih mjesta i stavljanje obloga itd)
Cvijet bijelog jasena staro je pučko sredstvo za liječenje;
- zmijskog ugriza otrovnih zmija (jači čaj od cvijeta).

svijetokonas.net

Popularni postovi