Ljekovitost Lavande

Lavanda kao lijek
Lavanda je dobila ime od riječi lavare, što znači prati, jer se dodavala kupkama, vodi za pranje lica i vodi za pranje rublja kao mirišljava i ljekovita biljka. Lavandu su monasi proširili po Europi najprije u samostanima a uskoro je dospjela sve do sjevera Europe. U Engleskoj se u 16. stoljeću lavanda uzgaja, a prvi zapisi o ljekovitosti lavande spominje Hildegard od Bingena.

Lavanda je višegodišnji grm koji naraste do 1 metar visine, sa dugim i uspravnim četverouglastim izdancima koji su gusto pokriveni duguljastim uskim zeleno-sivim zimzelenim listovima. Cvjetovi su modri i smješteni su na vrhu šibljastih izdanaka te nalikuju na cvjetni klas. Cijela biljka je prekrivena finim dlačicama. Postoje mnoge vrste lavande od kojih su poznate L. Latifolia – zove se aspik ili spik – L. Spica i L. Angustifolia.
Cvate u srpnju i kolovozu.
Miris je karakterističan, dosta podsjeća na balmaz, a okus pomalo gorak i ljut. U suhoj lavandi skup mirisnih tvari je veći u odnosu na svježu lavandu.
Lavanda raste na suhim kamenitim i sunčanim obroncima, poljima, otočkim kamenjarima, te se uzgaja na plantažama.
Sabiru se cvjetovi, listovi i čitava biljka u cvatu, koju sušimo na prozračnom toplom mjestu i to što prije, te suhu pohranimo u hermetičku ambalažu.
Ljetni miris lavande za vrijeme njezine cvatnje je nešto što svaki čovjek mora doživjeti na našim otocima. Ljekovito djelovanje lavande prema pučkoj medicini je višenamjensko od korištenja lavande kao sredstva za pranje lica i tijela (kupke, toaletne vodice), za tjeranje moljaca, za aromu, te za liječenje niza lakših i težih oboljenja.
Zapadna pučka medicina rabi lavandu kao antidot, adstrigent, antidepresant, antibakterik, antispazmodik, antidijaroik, diuretik, holagog,, karminativ, relaksant, stimulans, tonik, za liječenje: artritisa, boležljivosti, bolesti kože, bolesti grla, bola živca, embola, gluhoće, gihta, glavobolje, groznice, išijasa, iscrpljenosti (npr nakon infekcija), kašlja, krvarenja, kolika, karpal tunel sindroma, ludila, modrica, migrene, nesvjestice, nesanice, opekline, podražljivosti, psorijaze, paralize, reume, reumatskih bolova, rana, relaksiranje nervnog sustava, slabe cirkulacije, slabih živaca, ubod pčele, ugriza insekata, uganuća, vrtoglavice, varikoznih vena, vaginitisa, za uspavljivanje, zabrinutosti, za kupanje – kupke, žlijezda, živčanih komplikacija sa srcem kao i lošeg izgubljenog teka itd.


Ljekovito djelovanje lavande:
Čaj od lavande pomaže kod grčeva u želucu i crijevima, jer smiruje, kao i grčeve mišića te ga kao antispazmodik rabimo za liječenje dišnih organa (grč bronha – astme, kašlja, upale porebice i pluća), oboljenja žuči, nadutosti, visoke temperature, živčanih oboljenja kao što su histerija neuralgija, melankolija, lupanje srca, navale krvi u glavu, migrene, nesvjestice, prehlade, gripe, nazeba, vodenih bolesti, izostale mjesečnice, oboljenja jetre, bolesti kože, nesanice, glavobolje, migrene i jake uzbuđenosti (rabi se jastučić napunjen s lavandinim cvijetom koji pomaže ako spavamo na njemu).
Eterično ulje lavande djeluje na tijelo, duh i emocije te ima mnoga ljekovita svojstva kao što su: antiseptično jer ubija bakterije i kao vermifug tj odstranjuje parazite iz crijeva, gliste, amebe), analgetik, antifungal, antiinflamatirik, antispazmodik, dezinficijens, kardik, regenerator, sedativ, a antireumatsko svojstvo je izraženo kod trljanja oboljelih mjesta s lavandinim uljem kao i kod pripreme kupki s lavandom. Lavandino ulje pomaže kod migrene ako ga namažemo na bolno mjesto, a kod uzimanja lavandinog ulja iznutra u kapima pomažemo kod uzbuđenosti, kod bolova oko srca, kod depresije, kod nesvjestice, kod vrtoglavice, kod navale krvi u glavu, kod želučanih smetnji, kod nadutosti, kod vjetrova, kod grčeva maternice i crijeva, vaginitisa.
Kontraindikacije
Lavandu ne bi smjele uzimati osobe s komplikacijama žuči, aktivnog čira na želucu ili dvanaestiku, slabog želuca, jetrenih komplikacija itd.
Iz kulinarstva
Kao začin od lavande se koriste nježni listići koji se beru prije cvatnje, listići lavande se suše a moguse koristiti i svježi. Svježi nasjeckani listovi koriste se kod spremanja raznih jela od riba, kod jela kuhanih u loncima, kod raznih umaka i jelima od mesa (ovčetina), u nedostatku svježih listića koristimo osušene. Listiće lavande možemo staviti u ocat kojeg možemo koristiti kao začin i lijek iznutra i izvana, također u istu svrhu koristimo i maslinovo ulje.

svijetokonas.net

Popularni postovi