Dinja kao lijek (odlična za opekotine)
Ljekovita svojstva dinje!
Dinja potječe iz Azije i Afrike. Rimljani i Egipćani također su je poznavali i smatrali izvrsnom hranom, ali u svom prvotnom obliku je veličine naranče. Biblija spominje dinju za kojom su Izraelci žalili kao za omiljenom hranom 40 godina lutajući pustinjom.
Druga imena dinje su dina, dumlek, melon, pipan, pipun, pekun, pepun. Dinja je jednogodišnja niska puzava biljka velikih sočnih i slatkih plodova. Listovi su joj nepravilno razdijeljeni a cvjetovi se sastoje od dviju polovica. Plod je mesnat, žute ili žutonarančaste boje. Najpoznatije su narančaste i zelene dinje, a ima ih različitih veličina.
Vrijeme cvatnje: Svibanj – lipanj.
Miris i okus: Karakterističnog je jakog mirisa i slatkasta okusa.
Stanište: Uzgaja se na poljima, u “bostanima”, te u vrtovima.
Branje i prerada: Beru se od svibnja do rujna, a u liječenju se koriste korijen, plod i sjeme.
Ljekoviti sadržaj: Plod sadrži 95% vode, 0,1 masti, 0,8 bjelančevina, 8 g šećer, limunsku kiselinu, eterična ulja, bakar, željezo, cink, mangan, fosfor, kalij i vitamine C, B, A, a sjeme sadrži dušične spojeve, fitin, masno ulje. Korijen sadrži kalcijev malat, pektin, smolu, vosak i melonemetin, a to je tvar koja izaziva proljev i povraćanje.
Ljekovito djelovanje dinje:
- Dinja se koristi u liječenju vanjskih i unutarnjih bolesti.
- U vanjskoj uporabi sluz sjemena dinje stavlja se kao oblog na opekline i ubode raznih insekata.
- Slatkasti mesnati plod jede se svjež i priprema na razne načine.
- Prirodni je zaštitnik organizma od kardiovaskularnih tegoba.
- Dinja je dobra namirnica u raznim dijetama kod mršavljenja, a njen sok je lijek za upalne procese sluznice želuca i crijeva.
- Kao antioksidant spada u antikancerogenu organsku hranu.
- Emulzija od mljevenih sjemenki služi za liječenje opekotina, te uboda raznih insekata. Preporučuje se i kao pomoć bubrežnim bolesnicima i to onima koji imaju pijesak u mjehuru ili bubregu.
- Oblog od soka dinje ili naribane dinje rabi se kod raznih bolnih stanja te se stavlja na bolno mjesto a ako namažete tijelo sokom dinje, štititi će vas od štetnog zračenja sunca.
Kod tegoba se bubregom preporuča se jedenje koštica dinje.
- Plod, sjemenke, korije i ulje od sjemenki, dobro su ljekovito staro sredstvo za liječenje raznih tegoba kao što su kašalj, temperatura, paraziti, želučane, probavne, bubrežne i urinarne smetnje. Čaj od cvijeta dinje dobar je za iskašljavanje i povraćanje.
- Zapadna pučka medicina rabi dinju za liječenje abraza i drugih smetnji na koži, bolesti želuca i crijeva, opeklina, crijevnih parazita i drugih bolnih stanja.
svijetokonas.net
Dinja potječe iz Azije i Afrike. Rimljani i Egipćani također su je poznavali i smatrali izvrsnom hranom, ali u svom prvotnom obliku je veličine naranče. Biblija spominje dinju za kojom su Izraelci žalili kao za omiljenom hranom 40 godina lutajući pustinjom.
Druga imena dinje su dina, dumlek, melon, pipan, pipun, pekun, pepun. Dinja je jednogodišnja niska puzava biljka velikih sočnih i slatkih plodova. Listovi su joj nepravilno razdijeljeni a cvjetovi se sastoje od dviju polovica. Plod je mesnat, žute ili žutonarančaste boje. Najpoznatije su narančaste i zelene dinje, a ima ih različitih veličina.
Vrijeme cvatnje: Svibanj – lipanj.
Miris i okus: Karakterističnog je jakog mirisa i slatkasta okusa.
Stanište: Uzgaja se na poljima, u “bostanima”, te u vrtovima.
Branje i prerada: Beru se od svibnja do rujna, a u liječenju se koriste korijen, plod i sjeme.
Ljekoviti sadržaj: Plod sadrži 95% vode, 0,1 masti, 0,8 bjelančevina, 8 g šećer, limunsku kiselinu, eterična ulja, bakar, željezo, cink, mangan, fosfor, kalij i vitamine C, B, A, a sjeme sadrži dušične spojeve, fitin, masno ulje. Korijen sadrži kalcijev malat, pektin, smolu, vosak i melonemetin, a to je tvar koja izaziva proljev i povraćanje.
Ljekovito djelovanje dinje:
- Dinja se koristi u liječenju vanjskih i unutarnjih bolesti.
- U vanjskoj uporabi sluz sjemena dinje stavlja se kao oblog na opekline i ubode raznih insekata.
- Slatkasti mesnati plod jede se svjež i priprema na razne načine.
- Prirodni je zaštitnik organizma od kardiovaskularnih tegoba.
- Dinja je dobra namirnica u raznim dijetama kod mršavljenja, a njen sok je lijek za upalne procese sluznice želuca i crijeva.
- Kao antioksidant spada u antikancerogenu organsku hranu.
- Emulzija od mljevenih sjemenki služi za liječenje opekotina, te uboda raznih insekata. Preporučuje se i kao pomoć bubrežnim bolesnicima i to onima koji imaju pijesak u mjehuru ili bubregu.
- Oblog od soka dinje ili naribane dinje rabi se kod raznih bolnih stanja te se stavlja na bolno mjesto a ako namažete tijelo sokom dinje, štititi će vas od štetnog zračenja sunca.
Kod tegoba se bubregom preporuča se jedenje koštica dinje.
- Plod, sjemenke, korije i ulje od sjemenki, dobro su ljekovito staro sredstvo za liječenje raznih tegoba kao što su kašalj, temperatura, paraziti, želučane, probavne, bubrežne i urinarne smetnje. Čaj od cvijeta dinje dobar je za iskašljavanje i povraćanje.
- Zapadna pučka medicina rabi dinju za liječenje abraza i drugih smetnji na koži, bolesti želuca i crijeva, opeklina, crijevnih parazita i drugih bolnih stanja.
svijetokonas.net