Breza - ljekovita svojstva

Pod nazivom “Europsko stablo protiv bubrežnih bolesti”, breza se pojavljuje prvi put kao zasluga poznatog talijanskog liječnika Mattiola (16st) koji je uspješno liječio kamence bubrega i mjehura. U Americi za Indijance breza predstavlja magično drvo kao i u Indiji i Sibiru. Ime “Drvo mudrosti” dobiva po brezovoj šibi kojom su učitelji kažnjavali lijene učenike (srednji vijek). Mnogim je vojnicima u gladnim godinama američkog građanskog rata 1861-1865, kora, sjemenke i sok breze spasilo život (brašno od kore breze).

Breza je vitko listopadno drvo visine do 30m s glatkom bijelom ispucanom korom, te vitkim i tankim obješenim grančicama. Pupoljci su jako ljepljivi kao i mladi listovi. U jesen se formiraju duge do 10 cm muške rese obično na kraju grane, a u proljeće ženske rese koje su manje do 2 cm i stoje uspravno pojedinačno. Cvate od travnja do svibnja.
Pupoljke sakupljamo potkraj zime i u rano proljeće sve dok se ne počnu otvarati, a sušimo ih u sjeni na prozračnom hladnom mjestu da se ne otvore ili ih svježe rabimo za izradu tinkture, čaja, masti i sl. List sakupljamo u svibnju i srpnju. Sušimo u sjeni na toplom i prozračnom mjestu, a potrebno je pripaziti da ljepljivi listovi ne budu zalijepljeni duže vrijeme jer tada brzo pocrne te ih je kod sušenja potrebno razdvojiti. Osušene pupoljke i listove pohranimo u suhu i tamnu ambalažu u koju ne prodire svjetlost. Koru sakupljamo na početku proljeća ili potkraj jeseni. Sušimo na toplom i prozračnom mjestu. Suhu koru breze možemo grubo usitniti te po potrebi i samljeti u brašno; Sok sakupljamo u rano proljeće potkraj veljače i početkom ožujka iz stabla koje ima promjer najmanje 20 cm. Sakupljanje brezova soka radimo pomoću limenog lijevka ili staklene cjevčice koje uguramo u 2-4cm duboko izbušeni dio stabla iz kojeg ističe sok te podno toga stavimo bocu ili posudu koja nije od željeza. Kod vađenja soka izaberemo zdrava i kriva stabla breze koja će se uskoro sjeći za ogrjevno drvo, a kod veće potrebe za sokom bilo bi poželjno koristiti stabla svake druge godine.
Radi zaštite od raznih nametnika ili gljivičnih zaraza potrebno je izbušenu rupu zatvoriti pčelinjim voskom. U toku 48 sati na jednom stablu sakupi se oko 5 l soka, a u sezoni i do 170 lit. Sok breze na toplom mjestu brzo fermentira; Rese muške sakupljamo prije zime, a ženske rese u proljeće, prije sazrijevanja. Rese sušimo na toplom i prozračnom mjestu; Smolu sakupljamo u rano proljeće. Katran dobivamo suhom destilacijom drva. Iz drveta breze dobivamo ulje brezove smole.

 Ljekovito djelovanje breze:
Da je breza uistinu magično drvo nije potrebno već samo jedan odabir terapijske kurative od listova, pupova, soka, kore ili katrana pa da osobno potvrdimo stoljetna uvjerenja o magičnosti stabla breze. Razni narodi u različitim i udaljenim krajevima ne znajući jedne za druge razradili su sličnu uporabu breze u liječenju i prehrani.
- List breze je jedan od jačih prirodnih biljnih diuretika koji pospješuje 5-6 puta jače i veće izlučivanje količine mokrenja od normalnih količina mokrenja. Poznato je i ljekovito djelovanje obloga od mladih listova breze koji se stavljaju na bolna mjesta kod reume i gihta, otekle i bolne zglobove, vodenih oteklina itd.
- U proljeće pučka medicina kao preventivu u održavanju našeg zdravlja savjetuje razne biljne terapije i ishranu za pročišćavanje cijelog organizma i krvi, a koje se zasnivaju na svježem soku breze
- Od kore pripremamo kupke koje rabimo za liječenje raznih kožnih nečistoća i bolesti
- Danas je za brzo odstranjivanje bradavica potrebno skuhati čaj od kore breze i namakati bradavice, a možemo i koru malo namočiti i stavljati na bradavice.

svijetokonas.net

Popularni postovi