Krizantema - ljekovita svojstva

Krizantemu još nazivaju i lažnom kamilicom, majčinskim vratićem, maternicom i matrikom.
Još 1655.godine su bila poznata njena ljekovita svojstva, pa ju je John Goodyer u engleskom prijevodu Dioskuridove Materie medice opisao i savjetovao njenu uporabu u liječenju glavobolje i migrene. Nicholas Culpeper je pak, dvije godine prije krizantemu prozvao biljkom za žene. Krizantema je simbol smrtnosti – prolaznosti i žaljenja. Ona je višegodišnja biljka dobro razvijene i razgranate stabljike na kojoj se nalaze perasti listovi. Na vrhu ogranaka stabljika nalaze se brojne cvjetne bijelo-žute glavice.

Kod nas su zastupljene dvije vrste i to Ch. Macrophyllum i Ch. Corymbosum. Cvate od svibnja do kraja srpnja, jakog je smolastog mirisa i gorkog okusa.
Raste kao korov na poljima ali i u vrtu kao ukrasna biljka, a sabire se kada je u cvatu i suši na toplom i prozračnom mjestu u hladu. Osušenu biljku usitnimo i pospremimo u hermetičku posudu.

Ljekoviti sadržaj kod krizanteme je eterično ulje, kamfor, alfa betain, pinen, kolin, cheysanthemomin, parthenolide, pyrithrin, niacin – B1, gorke tvari i tanin.
Ljekovito djelovanje krizantenme:
Krizantema čisti krv, izgoni crve i umiruje, tako započinje opis ljekovitog djelovanja krizanteme, koja u narodnoj medicini važi kao dobro sredstvo u liječenju raznih tegoba:
- Bolesti želuca i crijeva (slab rad želuca, katar, upale, infekcije, antihelmetik za odstranjivanje parazita iz crijeva)
- Raznih grozničavih stanja (prehlada, gripa, malarija)
- Ženskih bolesti (većinom se rabi kod neredovitih ili izostalih mjesečnica kao i kod infekcije maternice, bolnih mjesečnica, mjesečnica koje su praćene glavoboljom ili migrenom)
- Za smirenje (kod napetosti, raznih neuroza, zabrinutosti, histerije)
- Bolesti glave (glavobolja, migrena, reumatske glavobolje, napetosti)
- Respiratornih (čaj pijemo s medom od kadulje kod kašlja, nazeba, prehlade, gripe, bronhitisa, astme te ostalih plućnih bolesti)
Za vanjsko liječenje rabimo čaj za ispiranje ili stavljanje obloga, kod tegoba kao što su:
- Razne kožne nečistoće
- Ujedi i ugrizi raznih insekata

svijetokonas.net

Popularni postovi