Meksički mini krastavac

Meksički mini krastavac
Podrijetlo
Iako izgleda kao da je uzgojen u nekom bizarnom laboratoriju, meksički mini krastavac zapravo je prirodna biljka podrijetlom iz Srednje Amerike, gdje se koristi u prehrani već stoljećima. Iako u svojoj domovini raste kao trajnica, u našem podneblju ipak ga je bolje uzgajati kao jednogodišnju biljku.

Meksički mini krastavac veoma je plodan i neprestano donosi plodove od svibnja do kraja listopada
Njegova posebnost, koja će, uvjerena sam, privući mnoge vrtlare, neobični su ovalni plodovi, koji izgledom podsjećaju na lubenicu. No, da se radi o krastavcu postaje jasno tek kada ga kušamo. Ipak, zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, njegov okus dosta podsjeća i na limetu.
Uzgoj
Meksički mini krastavac posijala sam već u travnju, dakle mjesec dana ranije od poznatih sorti koje uzgajamo za salate ili kiseljenje. Priznajem, to mi je bilo malo neobično jer travanj je bio i hladan i kišovit. No, biljčice su se ipak pojavile i nastavile rasti hrabro i brzo, stvarajući mnoštvo isprepletenih listova i vitica.

Da je riječ o krastavcu vidi se i po presjeku ploda i sjemenkama tipičnim za porodicu krastavaca
Tek tri mjeseca poslije pojavili su se i prvi plodovi, tako maleni da sam ih isprva jedva primijetila. Ubrzo su ti maleni plodovi dozreli i nastavili obilno cvjetati i dalje, razvijajući mnoštvo novih plodova koje berem još i sada, krajem listopada, kada su svi moji krastavci već odavno završili svoju vegetaciju.
Iskustvo
Iako se moje iskustvo u uzgoju ne može mjeriti godinama, jer iza mene je tek prva godina uzgoja, mogu ipak reći da je ovo biljka koja će sigurno oduševiti mnoge vrtlare entuzijaste.

Ova brzorastuća penjačica otpornija je na hladnoću od poznatih vrsta krastavaca pa se plodovi beru još i sada
Raste brzo i otporna je na bolesti poput plamenjače, s kojom se gotovo neizbježno suočavaju ostali krastavci. Također, nema nekih posebnih zahtjeva kada je u pitanju uzgoj. Posijala sam ih u redove ispunjene s mnogo komposta i malčirala nakon što su biljčice dosegle visinu od desetak centimetara. I to je zapravo sve. Iako se njihov urod ne može mjeriti u kilogramima, gurmanski užitak svakako je vrijedan truda.
Autor:Kornelija Benyovsky Šoštarić

Popularni postovi