Višenamjenska bijela gorušica: Poznati začin, ali i sjajan lijek

Višenamjenska bijela gorušica: Poznati začin, ali i sjajan lijek
Domovina je bijele gorušice južna Europa. Začinska svojstva i ljekovitost ove biljke, poznate i kao slačica, poznavale su sve stare civilizacije Europe. U Drugom svjetskom ratu koristila se za proizvodnju bojnih plinova “senfgasa”. Dobar je narodni lijek koji se tradicionalno upotrebljava za liječenje uzetosti, upale porebrice, grčeva želuca i žučnog mjehura, protiv izljeva krvi u mozak, moždanog udara, prehlade, gihta, išijasa, bolova u leđima, kao oblog za abdomen, želudac, kralježnicu, zglobove nogu, ukočenost i utrnulost dijelova tijela (za poboljšanje površinske cirkulacije i smanjenje bolova) te za liječenje kožnih problema. Najprepoznatljivija svojstva bijele gorušice su što je jak antiseptik pa to ljekovito djelovanje koristimo i iznutra i izvana, a jak je i antireumatik.

U tom se slučaju primjenjuje kao oblog koji stavljamo na oboljelo mjesto i na taj način smanjujemo bol, pojačavamo površinsku cirkulaciju (reumatski bolovi i degenerativne promjene na zglobovima). Dobar je laksativ i upotrebljava se kad je riječ o kroničnom zatvoru (jedemo sjemenke koje u crijevima brzo bubre ili ih prethodno namočimo u vodi, one na mehanički način razbijaju krutu stolicu slično kao i sjeme lana).

Riječ je o dobroj i prirodnoj hrani, a klice sjemenki bijele slačice koriste se za jelo zbog brzog klijanja i u zdravoj i prirodnoj prehrani koristi se s ostalim klicama (pšenica, raž, lan). Dobar je začin jelima (jedenje ili žvakanje sjemenki ili klica izaziva pečenje u usnoj šupljini pa su potrebne manje količine kako bi se postiglo ljekovito djelovanje), jak je i djelotvoran diuretik i preporučuje se za liječenje vodene bolesti, dobar je emetik (izaziva povraćanje) koji koristimo kad je riječ o trovanjima želuca, naročito ako je u pitanju trovanje narkoticima. Stimulans je koji djeluje na želudac (potiče na rad).
Jače ili veće količine uživanja bijele slačice mogu dovesti do nadražaja želučane sluznice ili simptoma trovanja želuca.

U pučkoj medicini poznate su kupke s bijelom slačicom (temperatura vode oko 28 Celzijevih stupnjeva), a preporučuju se kad imate osjećaj hladnoće u leđima, kralježnici i abdomenu.
U hrvatskim ljekarnama moguće je nabaviti flastere za liječenje reumatskih bolesti, bolova u leđima (išijalgije, išijasa, tj. bolnog grča leđnih mišića), kralježnici i mišićima (prema uputama proizvođača za primjenu). Bijelu gorušicu rabimo kao analgetik, antiseptik, antibakterik, antireumatik, antiskorbut, antispazmodik, diuretik, dermetik, emetik, iritant, hiperemik, laksativ, rubifacijens, stimulans i vermifug.
Kontraindikacije: nisu poznate osim kad je riječ predoziranju, nepoštovanju mjera opreza u pripremi i o alergičnima na ovu biljku.

Kućna biljna ljekarna

Iz kulinarstva
Bijela gorušica koristi se kao začin u raznim jelima i kao konzervans. Sjeme se koristi kao dodatak raznim juhama, varivima, salatama, a najviše za pripremu marinade. Brašno od bijele gorušice koristimo za izradu mustarde i senfa, a želimo li jači okus, dodajemo brašno od crne gorušice.
Vino od sjemenki (za liječenje vodene bolesti) 
1/2 kg sjemena bijele gorušice, 1 l vina
Priprema: sjemenke istučemo i prelijemo s vinom. Držimo začepljeno 24 sata procijedimo dobro više puta.
Uporaba: uzimamo tri puta na dan po 1 žlicu.
Oblog
Pri izradi obloga ili flastera s bijelom gorušicom moramo paziti da ne izazovemo upalu kože, jer je bijela gorušica rubifacijens, te može jako nadražiti i izazvati jako crvenilo ( upalu kože ). Potrebno je ukazati da se oblozi ne smiju držati dugo jer izazivaju upalu kože i ulceraciju kože, te poslije skidanje dobro ih je oprati sa hladnom vodom ili staviti oblog od hladne vode.  Potrebno je napomenuti da korištenje recepte s bijelom gorušicom iziskuje savjetovanje s liječnikom.
Autor:Ivan Lesinger

Popularni postovi