HRANA I LIJEK- Upoznajte Čičak

Ova biljka služi kao hrana i lijek
Čičak sam upoznao kao izvrsnu prirodnu samoniklu namirnicu od koje već u proljeće možete rabiti listove i mesnate stabljike za pripremu jela, a krajem ljeta je sabiranje sjemenki te ne baš lako jesensko kopanje dugog sočnog mesnatog korijena. Korijen čička tražena je hrana u makrobiotici (detoksikacija organizma). Novija saznanja o njegovoj hranjivosti i ljekovitosti govore da je izvrstan za dijabetičare te preventivna i kurativna namirnica u dijetama za liječenje jetre, želuca, kože, imunološkog sustava i najtežih bolesti. Danas moderna biljna farmakologija preporučuje korijen čička u liječenju: imunološkog sustava (gripe, prehlade, raznih infekcija, alergije, oslabljenog imuniteta te najtežih bolesti – tumora, raka – karcinoma (preparat Essiac ima antikarcinomni učinak!?), hormonalnog (uravnotežuje hormone, umiruje funkcije hipotalamusa), probavnog (kod prevelike želučane kiseline uzimamo korijen čička kao hranu, konstipacije, raznih bolesti, čira, kod trovanja živom, Crohnove bolesti, divertikulitisa, itd.), cirkulacijskog (vene, hemoroidi), krvnog (detoksikant, stimulator izmjena tvari, krvni čstač-purifier, naročito od metala), mokraćnog (bolesti bubrega, infekcija, bolesti mjehura, mokraćne kiseline, infekcije mokraćnih puta), jetrenog (žutice, ciroze, masne jetre, insuficijencije, ascitesa, žučnih kamenca, metala), kožnog (akne, kožne erupcije, čirevi, osipi, lišajevi, gljivice, ekcemi, ljuskave kože, seboreja, psorijaze, herpesa, svraba, oslabljen korijen kose, gubitak kose, prhut, tonik za kosu, ugriza insekta, itd.), živčanog (neuroze, anoreksije, impotencije, itd.), koštanog (artritisa, reumatoidnog artritis, bursitis, kalcifikacijskih mjesta, gihta, zglobnih oteklina, bolne kosti, išijas) te kod zaraznih bolesti (sifilisa, gonoreje, malarija) itd.
Ljekoviti pripravci izrađuju se najviše od korijena čička i to u obliku ekstrakta, čaja, ulja, tinkture, praška, masti, a manje se rabi list (za ispiranje kožnih nečistoća) i sjeme (reuma i kamenci). Listovi se rabe za liječenje: akni, bolesti želuca, crva u crijevima, groznice, gljivica, hematoma, kožnih erupcija, modrica, opeklina, tumora itd. Svježe listove rabimo za liječenje opeklina, ozljede od udarca, modrica, kožnih nečistoća, čireva itd. Listove rabimo i za ispiranje akni, grla itd. Sjeme: apcesa, bronhitisa, bubrega, i to kamenaca u bubregu, groznice, gripe, konstipacije, kašlja, kožnih ozljeda, ospica, prehlade, plućnih bolesti, plućne kongestije, pneumonije, ugriza insekta i zmija itd.
Čajne mješavine listova i korijena rabimo za vanjsku uporabu u liječenju kožnih bolesti kao što su psorijaza i raznih ekcema, a same listove za opekline. Kontraindikacije: čičak ne smiju uzimati trudnice, osobe s kroničnim proljevom te s oprezom dijabetičari, koji uz lijekove uzimaju korijen čičak kao hranu jer on može smanjiti razinu šećera ispod normale te je za uporabu obvezna konzultacija sa liječnikom. Čičak rabimo kao: antireumatik, antibakterik, antibiotik, antitumor, antifungal, antioksidans, antigiht, antiinflamatorik, anti gonoreja, antiekcem, antiperut, antitusik, antiseptik, antidiabetik, antifungal, antimikrobik, antidot, afrodizijak, citostatik, dermetik, diuretik, dijaforetik, detoksikant, ekspektorant, fungicid, holagog, hipoglikemik, homeopatik, karminativ, laksativ, metabolik, nervin, sekretoli, tonik – općenito za bubrege i jetru.
Čaj za ispiranje kožnih nečistoća, grla, usne šupljine
usitnjenih listova, 2 dl vode
Uputa za pripremu: Vrućom vodom prelijemo lišće, te poklopimo da odstoji pola sata, i procijedimo. 
Uputa za uporabu: Za njegu kože i bolesti kože čajem ispiremo ili u obliku obloga stavljamo na oboljela mjesta. Uz ispiranja i močenja-vlaženja kože pijemo i čaj od korijena čička. 
Vinska tinktura (za znojenje i jače izlučivanje mokraće)
40 g suhog korijena, 1 litra bijelog vina
Priprema: Korijen močimo tjedan dana u vinu i procijedimo.
Uputa za uporabu: Uzimamo 2-3 čašice na dan.
Ulje
50 g suhog korijena, 1 dl alkohola 70 %, ½  litre ulja maslinovog
Uputa za pripremu: Prelijemo korijen sa alkoholom i pustimo da odstoji dva tjedna, dodajmo ulje i bocu začepimo gazom, i držimo na toplom mjestu još 30 dana, uz povremeno mućkanje nezačepljene boce.  
Uputa za uporabu: Rabimo sa masažu korijena vlasišta, raznih kožnih nečistoća itd.
Prašak
Uputa za pripremu: Usitnimo suhi korijen u fini prašak pomoću mlinca ili avana. Rabimo za dodatak jelu u dijetalnim kurama.
Homeopatija
Uputa za pripremu: Veliki  homeopatski lijek za bolesti kože ( akne, ekcem, psorijaza, svrab, kožnih čireva, potkožnih čireva, itd.), a rabi se  matična tinktura korijena čička.
Čaj (za navedene bolesti)
1 čajna žličica suhog usitnjenog korijena čička, 2 dl vode
Uputa za pripremu: Korijen kuhamo oko 5 minuta, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo.
Uputa za uporabu: Pijemo u gutljajima tokom dana 1-2 šalice čaja. Možemo sladiti medom.
Mast
Uputa za pripremu: Na jedan dio soka iz korijena, dodajmo dva djela svinjske masti. Izmiješajmo i pohranimo u plastičnu ili staklenu ambalažu.
Autor: Ivan Lesinger

Popularni postovi