Češnjača - biljka koja detoksicira organizam i liječi čireve

Ova biljka prirodno detoksicira organizam i liječi čireve
U pučkoj medicini češnjaču preporučuju za: jače mokrenje (diuretik sok svježe biljke ili čaj od osušene biljke) znojenje (sok svježe biljke dijaforetik ili čaj od osušene biljke), jačanje imunološkog sustava u proljeće kad nam je tako potrebna detoksikacija cijelog organizma, uništavanje bakterija (kao što su gram-pozitivne bakterije grupe – typhoid-paratyphoid enteritis te Bacillus pyocyaneum), za liječenje čireva na koži (stavljamo obloge od listova na čir čim se pojavi) uklanjanje nametnika, naročito ako imamo tegobe s nametnicima u crijevima (kao što su amebe, gliste, itd. – uzimamo svježu biljku za jelo ili iscijedimo sok, te pijemo čaj od osušene biljke), jačanje organizma (sok svježe biljke), liječenje kod tegoba reumatskih bolova i gihta (oblozi od svježih listova), liječenje neuralgije (oblozi od svježih listova) izbacivanje tvrdokorne sluzi ili katara iz pluća i crijeva jer ima svojstvo rastvaranja-raskuživanja (resolvens – kod bronhitisa, astme, kašlja, uzimamo sok svježe biljke dijaforetik ili čaj od osušene biljke) sluzi.
Za vanjsku uporabu rabi se svježa biljka tako da se iscijedi sok ili se sitno usitni te stavlja na bolesna mjesta na koži (ekcem, razni osipi, lišajevi, razne nečistoće kože, ubodi insekata, ugrizi divljih i otrovnih životinja, ima antiseptičko svojstvo, a ujedno sprječava razvijanje i širenje infekcije).
Žvakanjem mlade biljke jačamo zubno meso te se osobama s tegobama desni preporučuje žvakanje biljke. Suho lišće također rabimo za liječenje imunološkog sustava i raznih tegoba s katarom ili tvrdokornim sekretom. Sjeme češnjače rabimo u obliku praška koji koristimo za ušmrkavanje i izazivanje kihanja.
Mast od češnjače dobivamo od korijena češnjače koju rabimo za mazanje prsa kod tegoba s bronhitisom. Već tradicionalnu uporabu češnjače nastojim savjetovati članovima udruge “Zdrav život” i svim građanima za proljetnu detoksikaciju organizma, pogotovu uporabu mladih izdanaka. Češnjaču rabimo kao: antiseptik, antiastmatik, antelmintink, antiskorbut, detoksikant, diuretik, dijaforetik, dermetik, ekspektorant, katarik, resolvens, sekretolitik, vermifug.
Čaj (za navedene bolesti)
1 jušna žlica suhih usitnjenih listova, 2 dl vode
Uputa za pripremu: Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo. 
Uputa za uporabu: Pijemo 2-3 šalice čaja na dan.
Tinktura vinska
2 g usitnjene biljke, 1 dl vina
Uputa za pripremu: Močimo bilje u vinu pet dana i procijedimo.
Uputa za uporabu: Pijemo 1-2 male čašice na dan za jačanje.
Mast (za navedene bolesti)
100 grama korijena, 200 grama svinjske masti
Uputa za pripremu: U rastopljenu mast stavimo mljeveni korijen češnjače i kratko prokuhamo. Još vruće ulijemo u odgovarajuću ambalažu i ohladimo.
Uputa za uporabu: Rabimo za mazanje prsa kod tegoba s bronhitisom, kašljem, astmom itd.
Prašak
Uputa za pripremu: Osušene sjemenke usitnimo u prašak kojeg rabimo za ušmrkavanje – to jest snufanje kako bi izazvali kihanje. 
Sok
Uputa za pripremu: Pripremamo od mladih stabljika i listova češnjače koju ubiremo  prije same cvatnje.   Pomoću sokovnika ili ručnog cijeđenja biljke dobiveni sok uzimamo razblaženo sa vodom u količini 1- 3 čajne žličice na dan sa 1 dl vode ili čaja.
Oblog
Uputa za pripremu: Pripremamo tako da svježe listove usitnimo u kašu te stavimo na bolno mjesto i previjemo. Oblog držimo 2-4 sata i skinemo te bolno mjesto isperemo i namažemo sa uljem od gospine trave. Ako ima više čireva ili velikih prišteva tada se gaza – oblog namoči sa iscijeđenim sokom češnjače i stavi kao oblog preko noći.
Autor: Ivan Lesinger

Popularni postovi