GRAVIOLA - biljka koja liječi rak

Na vrhu liste moćnih antikancerogenih biljaka, po mišljenju stručnjaka, nalazi se graviola (Annona muricata), biljka Srednje i Južne Amerike. Prirodno stanište joj je jug Meksika, Peru i deo Brazila, dok se najmasovnije uzgaja na prostorima Severne Amerike i zapadne Afrike. Graviola je zimzelena biljka blagog i prijatnog ukusa koji podseća na jogurt od jagode, kombinovan sa ananasom i bananom. 

Uspeva u područjima visoke vlage sa relativno toplim zimama, jer ne podnosi temperaturu ispod pet stepeni. Na niskim temperaturama lišće i sitne grane, takođe, trpe nepovratna oštećenja gubeći dragocene lekovite sastojke. 

Za ishranu se upotrebljava plod u svežem obliku ili sok, a lekovita je cela biljka - kora, listovi, plod i semenke. U peruanskoj Amazoniji čaj od listova graviole koristi se kao sredstvo za smirenje i protiv dijabetesa, dok u brazilskoj Amazoniji ovaj čaj koriste za lečenje jetre. U Indiji ga preporučuju za bolji san, protiv bolesti žuči i prehlade, ali i kao sredstvo za brže trežnjenje. U Africi svoju primenu nalazi kao analgetik i kao lek za dečju groznicu. 

Ali, savremena istraživanja pokazala su da graviola ima snažno antikancerogeno dejstvo. Ako je verovati istraživačima, graviola efikasno ubija ćelije raka, i čak je deset hiljada puta jača u odnosu na savremene lekove koji se koriste u hemioterapiji. 

Osim toga, za razliku od citostatika koji uništavaju i zdrave ćelije, ova biljka destruktivno deluje isključivo na ćelije kancera. Laboratorijski testovi pokazali su da ekstrakt graviole iz stabla ubija maligne ćelije 12 vrsta karcinoma, među kojima i karcinom debelog creva, dojke, prostate, pluća i gušterače. 

U lečenju malignih bolesti deluje na više nivoa - uništava maligne ćelije bez štetnih pratećih efekata kao što su mučnine, gubitak težine i kose. Istovremeno, štiti imunološki sistem, pomaže u izbegavanju smrtonosnih infekcija, uspostavlja normalan rad organa, vraća životnu energiju i pozitivan pogled na život. 

Povoljno deluje i na rad unutrašnjih organa, uspešno se bori sa gljivicama, bakterijama i parazitima, ublažava depresivna stanja i deluje smirujuće na nervni sistem, reguliše krvni pritisak. Južnoamerički Indijanci je, između ostalog, koriste i za lečenje srca, astme, artritisa... 

Osim antikancerogenih sastojaka, zreli plodovi su prava riznica vitamina C, B1 i B2, kao i minerala fosfora. Pojava atipičnih formi Parkinsonove bolesti je jedina navedena neželjena pojava, ukoliko se graviola konzumira u neograničenim količinama. Uzrok su visoke koncentracije anonacina, supstance koja je povezana sa određenim formama Parkinsonove bolesti. 

U Americi je izveden pokušaj da se graviola klonira, ali posle toga nije posedovala antikancerogena svojstva. 

Doziranje 

Da bi ljudi sačuvali zdravlje ili potpuno oporavili organizam, čak i kada je reč o teškim oblicima bolesti, stručnjaci preporučuju da svakoga dana treba piti, tri puta dnevno, dva do četiri mililitra tinkture od graviole. 

Takođe, mogu da se uzimaju tri puta dnevno po dve kapsule ove biljke, ili po jedna kašičica spravljenog praha. 

Možda je većini ipak lakše da uzimaju tri puta dnevno po jednu čašu soka od graviole.

b92.net

Popularni postovi