KEFIR - ukusno, zdravo i osvježavajuće
Ljekovita svojstva kefira
Taj ukusan i osvježavajući kiselkasti napitak priprema se od takozvanih kefirnih gljiva, iako se zapravo radi o simbiozi korisnih bakterija i gljivica.
Iskustvo je pokazalo da kefir povoljno utječe na zdravlje, te liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti i tegoba.
Redovita konzumacija kefira...
- jača imunitet
- čisti organizam od toksina
- pomaže uspostaviti normalan krvni tlak
- smanjuje razinu kolesterola
- pomaže kod želučanih bolesti
- obnavlja floru i ublažava bolesti crijeva
- pomaže kod bolesti jetre, bubrega i žuči
- liječi upalne procese (prirodni je antibiotik)
- pomaže kod slabokrvnosti i slaboj cirkulaciji
- liječi respiratorne bolesti
- pomaže kod stresa, nesanice i bolesti živčanog sustava
- usporava širenje stanica raka
- djeluje protiv gljivica i bakterija
- pomaže kod astme i alergije
Priprema kefira
Važno je napomenuti da se industrijski proizveden kefir ne izrađuje uz pomoć 'kefirne gljive', nego hmelja i kultura bakterija koje napitku daju isti okus, ali ne i kvalitetu.
Iz tog razloga, kefir je najbolje pripremiti u domaćoj radinosti.
Način priprave kefira doista je jednostavan. Potrebno je samo mlijeko i gljive, odnosno zrnca kefira.
Tradicionalno, za pripravu kefira se ne koristi metalno posuđe i žlice, jer mogu poništiti ljekovito djelovanje napitka.
Za pola litre kefira potrebno je dvije žlice zrnaca i bilo kakvo mlijeko (kravlje, ovčje, kozje).
Mlijeko može biti kuhano ili nekuhano, no ne smije biti vruće.
Preporučuje se da mlijeko ne sadrži manje od 2,8% masnoće - što je sadržaj masnoće u mlijeku veći, kefir je bolji.
Postupak
Mlijeko usuti u staklenu ili u plastičnu posudu.
U mlijeko staviti zrnca.
Poklopiti (primjerice, tanjurićem), i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Temperatura u prostoriji ne smije biti viša od 30 stupnjeva.
U roku od 24 sata tekućina će se zgusnuti. Možete ju povremeno promiješati u svrhu provjere gustoće.
Nakon toga, kefir je potrebno procijediti (preporučuje se koristiti plastično cjedilo), presuti ga u bocu i držati u hladnjaku.
Gljivu kefira potrebno je oprati hladnom ili mlakom vodom i dan-dva (do iduće uporabe) ostaviti u hladnjaku, u hladnoj vodi ili u mlijeku.
Zrnca kefira vrlo brzo će se umnožiti, što će omogućiti dobivanje veće količine napitka.
Količina mlijeka za pripravu kefira povećava se razmjerno količini zrnaca.
Napitak u cilju očuvanja zdravlja i vitalnosti možete piti svakodnevno.
Preporučuje se započeti s 1 dcl i postupno povećati količinu. U terapijske svrhe pijte jednu litru kefira dnevno.
Gdje nabaviti kefirnu gljivu
Nažalost kefirnu gljivu ne možete nabaviti u trgovinama. Možete ju uzeti od nekoga tko ju već ima. Kefir gljiva brzo se razmnožava, pa ju nije problem podijeliti s drugima.
Alternativa-za-vas.com