KEFIR - ukusno, zdravo i osvježavajuće

Ljekovita svojstva kefira


Taj ukusan i osvježavajući kiselkasti napitak priprema se od takozvanih kefirnih gljiva, iako se zapravo radi o simbiozi korisnih bakterija i gljivica.

Iskustvo je pokazalo da kefir povoljno utječe na zdravlje, te liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti i tegoba.

Redovita konzumacija kefira...
 
  • jača imunitet
  • čisti organizam od toksina
  • pomaže uspostaviti normalan krvni tlak
  • smanjuje razinu kolesterola
  • pomaže kod želučanih bolesti
  • obnavlja floru i ublažava bolesti crijeva
  • pomaže kod bolesti jetre, bubrega i žuči
  • liječi upalne procese (prirodni je antibiotik)
  • pomaže kod slabokrvnosti  i slaboj cirkulaciji
  • liječi respiratorne bolesti
  • pomaže kod stresa, nesanice i bolesti živčanog sustava
  • usporava širenje stanica raka
  • djeluje protiv gljivica i bakterija
  • pomaže kod astme i alergije

Priprema kefira


Važno je napomenuti da se industrijski proizveden kefir ne izrađuje uz pomoć 'kefirne gljive', nego hmelja i kultura bakterija koje napitku daju isti okus, ali ne i kvalitetu.

Iz tog razloga, kefir je najbolje pripremiti u domaćoj radinosti.

Način priprave kefira doista je jednostavan. Potrebno je samo mlijeko i gljive, odnosno zrnca kefira.

Tradicionalno, za pripravu kefira se ne koristi metalno posuđe i žlice, jer mogu poništiti ljekovito djelovanje napitka.

Za pola litre kefira potrebno je dvije žlice zrnaca i bilo kakvo mlijeko (kravlje, ovčje, kozje).

Mlijeko može biti kuhano ili nekuhano, no ne smije biti vruće.

Preporučuje se da mlijeko ne sadrži manje od 2,8% masnoće - što je sadržaj masnoće u mlijeku veći, kefir je bolji.


Postupak

Mlijeko usuti u staklenu ili u plastičnu posudu.

U mlijeko staviti zrnca.

Poklopiti (primjerice, tanjurićem), i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Temperatura u prostoriji ne smije biti viša od 30 stupnjeva.

U roku od 24 sata tekućina će se zgusnuti. Možete ju povremeno promiješati u svrhu provjere gustoće.

Nakon toga, kefir je potrebno procijediti (preporučuje se koristiti plastično cjedilo), presuti ga u bocu i držati u hladnjaku.

Gljivu kefira potrebno je oprati hladnom ili mlakom vodom i dan-dva (do iduće uporabe) ostaviti u hladnjaku, u hladnoj vodi ili u mlijeku.

Zrnca kefira vrlo brzo će se umnožiti, što će omogućiti dobivanje veće količine napitka.

Količina mlijeka za pripravu kefira povećava se razmjerno količini zrnaca.

Napitak u cilju očuvanja zdravlja i vitalnosti možete piti svakodnevno.

Preporučuje se započeti s 1 dcl i postupno povećati količinu. U terapijske svrhe pijte jednu litru kefira dnevno.


Gdje nabaviti kefirnu gljivu



Nažalost kefirnu gljivu ne možete nabaviti u trgovinama. Možete ju uzeti od nekoga tko ju već ima. Kefir gljiva brzo se razmnožava, pa ju nije problem podijeliti s drugima.

Alternativa-za-vas.com

Popularni postovi