Kako napraviti kantarionovo ulje?

Pravi se tako što se 50 gr (zavisno o porijeklu biljke) svježih cvjetova kantariona prelije do vrha flaše od 1 lit maslinovim domaćim(najbolje) ili nekim drugim jestivim uljem. Flaša se dobro zatvori i izloži suncu tokom 6 nedjelja. Približna praktična mjera je, da se flaša od 1. litre napuni do trećine svježim cvjetovima, a zatim se dopunjava uljem do vrha…
Nakon 6 nedjelja stvori se crvena masa, iscijedi se preostali sadržaj iz cvjetova, i ulje je spremno za upotrebu. Ovo ulje se može lokalno utrljavati i kod glavobolja. Ono zbog čega je kantarion posebno popularan u narodu je njegova primjena u liječenju rana, posjekotina, natučenosti, gnojenja kože, opekotina, hemoroida, jer u svom sastavu ima fitoncide – antibiotske materijei. Njegovom primjenom za ove svrhe, posebno u formi kantarionovog ulja pos­tižu se odlični rezultati jer eterična ulja sa fitoncidima djeluju umirujuće. Kantarionom se smanjuje pojava sekreta i sluzi u plući­ma, a zbog odličnog regenerativnog efekta na sluzokožu disajnih puteva, nalazi primjenu kod hroničnih plućnih oboljenja, kao i kod astme – slabeći tendenciju ka grčevima disajnih organa.

ULJE II – sitno se sasjeckaju svježi listovi i cvjetovi; napuni se boca i zalije maslinovim , uljem ili uljem od uljane repice; ostavi se na suncu 3-4 nedjelje, iscijedi se, boca se zamota tamnim papirom i stavi na tamno i hladno mjesto. To je izvanredan lijek za spoljnu i unutarnju primjenu. Opisano ulje koristise i za liječenje rana na materici i grčeva za vrijeme menstruacije. Pije se 3 x dnevno po 1 velika kasika, a istovremeno se stavljaju od njega i tamponi.
To je ulje najbolji lijek protiv sunčanih opekotina dobivenih na moru ili u planini. Njime se masiraju bolna reumatična mjesta, a istovremeno se pije i čaj od kantariona.

Kantarionovo ulje pomaže kod:
- nagnječenja i upala mišiča
- neuralgija
- iritacija i crvenila kože nastalih zbog prekomjernog izlaganja na suncu
- zacijeljivanja opekotina
- hemeroida:
- prištevia i akni
- gihta
- reumatizma kuka, koljena i ramena
*za masažu bolnih dijelova tijela
*za upalu mišića
*jako djelotvorno kod  ožiljaka od opekotina
*za afte i rane posle vađenja zuba
*za herpes i čireve
*za akne i ožiljke od akni
*protiv depresije
*kod raznih kožnih bolesti
*kolike kod dojenčadi (maže se trbuščić)
*za njegu ispucale i suve kože (koljena, pete, ruke,..)
*crvenilo nakon prehlade (nos)
*krvni podljevi i modrice
*za proširene vene
*ublažava strije
*za glavobolje (migrene)
*za rane i ožiljci od rana
*kod oteknutih limfnih čvorova
*kod ginekoloških problema (gljivice, upale, kandida…)
*kod bolnih zglobova
*noćno mokrenje u krevet
*čir na želudcu
*bolesti jetre
*crijevnih parazita
VAžNO:
*Ulje se ne smije nanositi na kožu tokom izlaganja suncu, jer je fotosenzibilno, a to znači da  može izazvati promjene na koži najčešće u obliku tamnih mrlja. Ali je prava blagodat za kožu posle sučanja, jer spriječava prijevremeno starenje i isušivanje kože.

Kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu. Naravno koristi se u omjeru 1 naprema 3 ili više sa baznim uljem.


Popularni postovi