Napravi svoj organski vrt!

Organsko vrtlarstvo stvara zdravu hranu, ne šteti prirodi i štedi tvoj novac
Uzgajivači kažu da nema ničeg ljepšeg od uzgajanja organskog povrća i jedenja plodova izraslih u svom vrtu.Pročitaj naše male zelene savjete i nauči sve što nisi znao o organskom vrtlarstvu
Što znači organsko vrtlarstvo? Uzgajanje na organski način odvija se tako da se uklone sinteticke hemikalije, koje se obično koriste za uništavanje stetocinja i za obogaćivanje zemljista. Organsko uzgajanje takođe podrazumijeva biološku raznolikost putem sadnje raznih vrsta i mijenjanjem zasada tokom vremena.
Ko god ima vrt može započeti organsku proizvodnju uz savjete proizvodjaca paradajiza Sabine Lucarelli iz  istočne italijanske pokrajine Furlanije.

Prvo kompostiraj zemljiste

Dobra i zdrava zemlja presudna je za zdrav organski vrt, a kvalitet zemljista možeš podići tako da u zemlju umiješaš svoj proizvedeni kompost. Možeš napraviti kompost od posječene trave i lišća iz vrta i ostataka hrane, naprimjer od kožice voća i ljuski jaja.
Kad je bogata smjesa nakon nekoliko mjeseci kompostirana, može  se umiješati u zemljiste, čime se dodaju hranjive materije i biološka aktivnost. Ako nemaš vremena čekati za pripremanje svog komposta, možeš ga nabaviti u specijalizovanim prodavnicama.

Pažljivo izaberi kulturu

Izaberi biljke koje su prilagođene tvojem podneblju i zemljistu koje je otporne na stetocinje i bolesti. Posavjetuj se sa stručnjakom oko izbora najpogodnijih kultura.

Njeguj raznovrsnost

Sadnja raznovrsnog cvijeća i drugih biljaka zove se međusadnja. Njena je svrha zaštita zasađenih kultura od stetocinja. Mudro je posaditi cvijeće i drugo bilje između i oko povrća tako da oni privuku korisne insekte, koji će se sami boriti protiv stetocinja. Možeš pripremiti cvijeće tako da ga prvo zasadiš u posudama, a onda ih presadiš kad narastu 5-8 centimetara.

Popularni postovi