Kako napraviti vrtni roštilj?
Vrlo
skoro doći će ugodni proljetni dani kada ćemo u vrtu boraviti sve više i
više. Obzirom da u vrtu uvijek ima nešto za raditi, nije na odmet
napraviti mjesto gdje ćemo moći spaljivati suho lišće, grane i sličan
organski otpad koji se nije našao u komposištu. Naravno, isto ognjište
postat će idealno mjesto za roštiljanje ili pripremu kotlovine ili
ukusnog fiš paprikaša u kotliću.
Cijeli posao se može odraditi preko vikenda i uz relativno male troškove.
Što nam je potrebno za ovo ognjište – roštilj?
- čelični lim
- Određeni broj opeka ili klinker opeka ili granitnih kocki
- tucanik (šoder)
- cementni mort
- ljepilo za keramičke pločice
- kamene ploče za ukras
Postupak izrade
Krenimo redom, odredimo dimenzije našeg budućeg roštilja tj. njegov polumjer i iscrtajmo ga na zemlji. To radimo tako da u središte zabijemo kakav štap, metalnu polugu ili sl. i za nju zavežemo špagu određene dužine. Ta dužina je polumjer budućeg roštilja. Hodajte u krug držeći napetu špagu i svako malo označite zemlju kako bi iscrtali krug (kao sa šestarom).
Prije nego krenete slagati opeke, pripremite ih tako da određenu količinu prepolovite,
a zatim na iscrtani prostor posložite opeke.
Nakon toga štihačom ili lopatom zasijecite zemlju pored opeka, maknite ih i iskopajte kanal dubine 25-30 cm.
Središnji dio kruga iskopajte nešto pliće, na dubinu od 15 cm, a nakon toga kanal zaspite sa tucanikom i ako nemate ovakvu alatku improvizirajte nešto s čime ćete ga malo nabiti i poravnati.
Nakon toga na tucanik slažite opeke po sistemu jednu cijelu, jednu polovičnu i uz pomoć libele pazite da budu vodoravne.
Kada ste uspješno posložili prvi red, uz pomoć građevinskog ljepila postavite drugi, treći, četvrti...
Kada ste uspješno zazidali roštilj, s unutarnje strane postavite limenu ploču (vidi sliku presjeka) i sve zaspite tucanikom.
Završni štih nabacite ljepljenjem ukrasnih komada kamenih ploča na vrh zida od opeka.
Nadamo se da neće biti teško, za svaki slučaj dobro proučite sliku presjeka roštilja jer tamo je sve jasno.
Ovaj roštilj definitivno će atraktivno izgledati u bilo kojem vrtu i što je najbolje, bit će od velike koristi.
Cijeli posao se može odraditi preko vikenda i uz relativno male troškove.
Što nam je potrebno za ovo ognjište – roštilj?
- čelični lim
- Određeni broj opeka ili klinker opeka ili granitnih kocki
- tucanik (šoder)
- cementni mort
- ljepilo za keramičke pločice
- kamene ploče za ukras
Postupak izrade
Krenimo redom, odredimo dimenzije našeg budućeg roštilja tj. njegov polumjer i iscrtajmo ga na zemlji. To radimo tako da u središte zabijemo kakav štap, metalnu polugu ili sl. i za nju zavežemo špagu određene dužine. Ta dužina je polumjer budućeg roštilja. Hodajte u krug držeći napetu špagu i svako malo označite zemlju kako bi iscrtali krug (kao sa šestarom).
Prije nego krenete slagati opeke, pripremite ih tako da određenu količinu prepolovite,
a zatim na iscrtani prostor posložite opeke.
Nakon toga štihačom ili lopatom zasijecite zemlju pored opeka, maknite ih i iskopajte kanal dubine 25-30 cm.
Središnji dio kruga iskopajte nešto pliće, na dubinu od 15 cm, a nakon toga kanal zaspite sa tucanikom i ako nemate ovakvu alatku improvizirajte nešto s čime ćete ga malo nabiti i poravnati.
Nakon toga na tucanik slažite opeke po sistemu jednu cijelu, jednu polovičnu i uz pomoć libele pazite da budu vodoravne.
Kada ste uspješno posložili prvi red, uz pomoć građevinskog ljepila postavite drugi, treći, četvrti...
Kada ste uspješno zazidali roštilj, s unutarnje strane postavite limenu ploču (vidi sliku presjeka) i sve zaspite tucanikom.
Završni štih nabacite ljepljenjem ukrasnih komada kamenih ploča na vrh zida od opeka.
Nadamo se da neće biti teško, za svaki slučaj dobro proučite sliku presjeka roštilja jer tamo je sve jasno.
Ovaj roštilj definitivno će atraktivno izgledati u bilo kojem vrtu i što je najbolje, bit će od velike koristi.