Mali savjeti za gajenje cvijeća na terasama, u baštama ili na prozorima

Briga o cvijeću  predstavlja neponovljivo zadovoljstvo. Gajenje cvijeća na terasama, u baštama ili na prozorima stavlja pred ljubitelje cvijeća značajne izazove, i pored ljubavi i njege potrebno je znati odgovore na mnoga pitanja koja se postavljaju prilikom odgajanja.
Žardinjera ili cvjetna leja?
Ako sadite u žardinjerama, vodite računa da kombinacije biljaka budu skladne i da jedna biljka ne presraste drugu gušeći je. Perspektiva sa koje će biljke biti izložene pogledu vrlo je bitna. Ako sadite na terasi, sve biljke će rasti i okretati se prema svijetlu. Iz ovog razloga u prvi red uvijek sadite puzave cvjetnice koje će se pružati preko terase, a drugi red poluviseće biljke koje će se jednim dijelom dopirati i u unutrašnji dio terase i uljepšavati prostor za odmor.
Ako sadite u cvjetnim lejama, potrebno je prethodno pripremiti zemljište. Najčešći problem je previše glinovito zemljište koje se zalijepi oko biljaka. Ako želite zaista lijepe cvjetne leje, onda na svaki kvadratni metar dodajte 5-8 litara treseta i umiješajte na dubinu do 20cm. Ovo je dubina na kojoj se razvija glavna masa korjena cvjetnica. Treset će značajno poboljšati struktutu zemlje i obogatiti je mrežom kapilara kojom će se nesmetano izmjenjivati vazduh i voda. U ovakvim uslovima korjen se vrlo brzo razvija, a to je naravno preduslov za dobro i bujno cvjetanje.
Kako gajimo cvijeće?
Bilo da se radi o terasama, prozorima ili baštama mjesto gajenja cvijeća karakteriše se određenim uslovima svjetlosti, vlage, strujanja vazduha, temperature. Da bi cvijeće uvijek izgledalo zdravo, lijepo razgranato bujno i intenzivnih boja potrebno je da znamo koje uslove ono zahtijeva.
Saksijske biljke uvijek sadite tako da se nalaze u centru saksije. Zemlju, odnosno supstrat, ne nabijajte oko korjena jer ćete istisnuti sav vazduh i biljka će se brzo ugušiti. Kada presađujete, vodite računa da nova saksija ne treba da bude veća od dva broja od prethodne. dva broja veća saksija je zapravo maksimalno dva prsta šira u obimu od stare saksije u kojoj je biljka rasla. Viseće biljke sadite u saksije koje imaju rezervoar za vodu. To su uglavnom saksije kojima je rupa na dnu uvučena u odnosu na dno saksije, pa se jedan dio vode uvijek zadržava u ovom malom rezervoaru. Na ovaj način sprečavate preterano isušivanje biljaka u toku ljeta.
Zemlja odnosno supstrat u koji sadimo cvijeće može znatno da utiče na kvalitet biljke. Danas se koriste uglavnom gotove cvjećarske mješavine sastavljene od crnog i bijelog treseta sa dodacima komposta i mineralnih đubriva.
Bilje u posudama na otvorenom je izloženo prekomjernim padavinama te je poželjno da takve posude imaju mogućnost ispuštanja viška vode. Odgovarajuće posude i odgovarajuća mješavina supstrata, tačno prema zahtjevima pojedinih vrsta biljaka, osigurava optimalnu propusnost i ujedno optimalnu potrebu biljke za vodom. Drenaža u posudama za cvijeće potrebna je u predubokim posudama, posebno onda kad ne raspolažemo odgovarajućim supstratom.

U svakom slučaju, drenaža mora imati nekoliko osnovnih karakteristika – mala težina, propusnost, upijanje što veće količine rezervne vlage te sposobnost ponovnog vraćanja vode zemljistu kad za to nastane potreba. Ta svojstva u najvećoj mjeri ima opeka (drobljena cigla ili crijep), a u novije vrijeme porozne glinene kuglice proizvedene za takvu namjenu. U nedostatku opeke može doći u obzir riječni pijesak, s time da treba računati na njegovu  veću težinu.  Važno je da se držite pravila, da u istu posudu sadite biljke istih potreba u odnosu na vlagu, sunčani, polusjenovit ili sjenovit položaj. Miješanje biljaka itekako se odražava na ukupni utisak.

Popularni postovi